Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Παραμονεύοντας/ Lurk κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσίκης
Hθοποιοί: Tess Spentzos, Aris Athan, Peter Gerald, Tina Leonora

Ο Βασίλης Κατσίκης, σκηνοθέτης των «CCTV» (που έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κιν/φου σαν η καλύτερη ταινία για το 2004 στο Διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και «Άι-Φορ: Λούφα και Απαλλαγή» επιστρέφει με την νέα του ταινία με τον τίτλο «Lurk». Ένα αγγλόφωνο ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του σήμερα.
Η κυβέρνηση παραιτείται κάτω από το βάρος μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς και η Αν, σύζυγος και κόρη μεγαλογιατρών, είναι μόνη στην απομονωμένη βίλα της όταν κάποιος εισβάλλει μέσα. Ζει τον απόλυτο φόβο κυνηγημένη από τον περίεργο και βίαιο αυτό άντρα και για να σωθεί, πρέπει να παλέψει άγρια μαζί του, αλλά και να έρθει αντιμέτωπη με όσα ήξερε για την ζωή της μέχρι τότε! 

O σκηνοθέτης με αφηγηματική δεξιοτεχνία, στήνει μια αλληγορία, ανάμεσα στη ψυχική διαταραχή και στην πολιτική-κοινωνική διαφθορά. Εύστοχη επιλογή καθώς το πρώτο μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί άμεσα και έμμεσα από το δεύτερο. Με εμφανείς επιρροές από τον μετρ του είδους, Χίτσκοκ, τοποθετεί την ιστορία του σε μια βίλα στη μέση του πουθενά. Η σκηνογραφία και οι φωτισμοί που συνοδεύουν τη σκηνοθεσία στις σκηνές του ανθρωποκυνηγητού μέσα στη βίλα, δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και προσφέρουν πετυχημένες δόσεις σασπένς. Παρά τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία, ορισμένα ουσιώδη για την πλοκή κομμάτια, όπως οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο ψυχιατρικό ίδρυμα, πάσχουν από έλλειψη πειστικότητας με κίνδυνο να μπουν στα χωράφια της cult περιοχής. 

Η πρωταγωνίστρια Tess Spentzos, δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί εξολοκλήρου στις απαιτήσεις του ρόλου και να μπει στο πετσί μιας κοπέλας με αυτές τις ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, ούτε ο Aris Athan στο ρόλο του μυστηριώδη νεαρού που εισβάλει στο μεγάλο σπίτι και κακοποιεί τη γυναίκα, δεν καταφέρνει να μας πείσει με την ερμηνεία του.
Όσον αφορά όμως τον Peter Gerald, που υποδύεται τον διπρόσωπο σύζυγο, δίνει μια αξιοπρεπή ερμηνεία και δείχνει να ξέρει τι κάνει.

Το σίγουρα είναι πως πρόκειται για μια φιλότιμη και σοβαρή προσπάθεια ώστε ο Ελληνικός κινηματογράφος να επεκταθεί και στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ. Αν δεν υπήρχε η μαύρη τρύπα στο κομμάτι των ηθοποιών, η ταινία θα άφηνε πολύ καλύτερες εντυπώσεις.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου