Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Annie κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Will Gluck
HΘοποιοί: Quvenzhane Wallis, Cameron Diaz, Jamie Foxx, Bobby Cannavale, Adewale Akinnuoye-Agbaje
"Αφού λοιπόν  δεν βαριέστε τις ξαναειπωμένες ιστορίες,
 πάρτε ακόμη μία!" σκέφτηκαν τα studios στην Αμερική και αποφάσισαν να μεταφέρουν και πάλιτην ιστορία του διάσημου ορφανού κοριτσιού με το όνομα Annie, στο πανί.

Το διαχρονικό musical του Broadway, που έχει μαγέψει το κοινό εδώ και δεκαετίες, μεταφέρεται για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη, η πρώτη ήταν αυτή  του John Huston το 1982, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Η σκηνοθεσία περνά στα χέρια του Will Gluck που πριν μερικά χρόνια μας παρουσίασε το χιουμοριστικό και έξυπνο  «Easy A» με την σχετικά άγνωστη ακόμη Emma Stone. Την μικρή Annie υποδύεται η γλυκύτατη  Quvenzhane Wallis του «Beasts of the Southern Wild», ή αλλιώς η νεότερη υποψήφια για Όσκαρ στην ιστορία των Ακαδημαικών βραβείων. 

Νέα Υόρκη, 2014. Η Annie είναι ένα θαρραλέο κορίτσι που ζει παρέα με άλλα κοριτσάκια μαζί με την αυταρχική ανάδοχη μητέρα Miss Hannigan, στην οποία την άφησαν οι γονείς της με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή. Όλα θα αλλάξουν όταν η Annie συναντήσει τον ψυχρό δισεκατομμυριούχο Will Stacks, ο οποίος σύντομα υποκύπτει στη γοητεία της και της προτείνει έναν ρόλο στην προεκλογική του καμπάνια. Σταδιακά, ο Stacks νιώθει ότι είναι ο φύλακας άγγελος της, όμως η αισιόδοξη και γεμάτη αυτοπεποίθηση φύση της Annie θα του αποδείξει το αντίθετο. 

Το "Annie" εν έτει 2014, δυστυχώς δεν φαίνεται να δείχνει το σεβασμό που αρμόζει στο πρωτότυπο κλασικό έργο. Το σενάριο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποδώσει κάτι το κωμικό και πόσο μάλλον κάτι το ζωντανό διότι η ταινία ανήκει στο είδος του musical οπότε και ένα musical χωρίς ζωντάνια...δεν είναι musical! Είναι κάτι το ξενέρωτο, είναι κάτι άλλο τελοσπάντων!  Έτσι ακριβώς και το Annie. Δεν είναι καθαρόαιμο musical...είναι κάτι ξενέρωτο! Οι χορογραφίες των μουσικών κομματιών είναι το λιγότερο ανέμπνευστες (στο "So you think you can dance" βλέπαμε πολύ καλύτερες!)

Όσον αφορά το ερμηνευτικό κομμάτι δεν μπορούμε να πούμε πως οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν το cast, ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους. Μονάχα η μικρή πρωταγωνίστρια που  είναι και τέρμα χαριτωμένη δένει απόλυτα με τον συμπρωταγωνιστή της Jamie Foxx, ο οποίος φαίνεται ότι κάνει φιλότιμες προσπάθειες να σώσει την ταινία. Η δε Cameron Diaz που έχει τον διασκεδαστικό ρόλο της ανάδοχης μητέρας των ορφανών που ακούει στο όνομα Miss Hannigan, φαίνεται να προσπαθεί σε υπερβολικό βαθμό να γίνει αρεστή...τσιρίζοντας, που καταντά κουραστική αλλά και γελοία.

Υ.Γ. Κουραστικό όμως έχει καταντήσει και το Hollywood με τις αμέτρητες, αχρείαστες αλλά κυρίως άψυχες μεταφορές  επαναληπτικές και μη, θεατρικών έργων, βιβλίων κτλ. στη μεγάλη οθόνη.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 1.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου