Κυριακή 12 Απριλίου 2015

The Disappearance of Eleanor Rigby: Her κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Ned Benson
Ηθοποιοί:  Jessica Chastain, James McAvoy, Nina Arianda, Viola Davis, Isabelle Huppert, Bill Hader, William Hurt, Jess Weixler

"Εκείνη". "Εκείνος". "Εμείς". Ένα φιλμικό κείμενο με τρεις διαφορετικές εκδοχές-οπτικές. Η εκδοχή "Εμείς" (η οποία δεν θα προβληθεί στη χώρα μας), παρουσιάζει και εμβαθύνει μια πολυκύμαντη σχέση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Η περίπτωση "Εκείνη", είναι αυτή που θα μας απασχολήσει αυτήν την κινηματογραφική εβδομάδα. 
Στις πιο όμορφες γειτονιές της Νέας Υόρκης, παρακολουθούμε τις διαδρομές της Ελινορ Ρίγκμπι και του άντρα της, Κόνορ. Οταν η Ελινορ ξαφνικά επιστρέψει στο πατρικό της και διακόψει κάθε επαφή με τον Κόνορ, θ’ αναρωτηθούμε τι διέλυσε μια σχέση που κάποτε έμοιαζε τόσο σωστή.

Το "The Disappearance of Eleanor Rigby" είναι η πρώτη ταινία του Ned Benson, που εκτός από τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει και τη γραφή του σεναρίου. Ο σκηνοθέτης τοποθετεί ως κεντρικούς άξονες στην ιστορία του, την Ελινορ και τον Κόνορ. Οι δυο τους ήταν κάποτε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που ολοκλήρωσε τον έρωτα του με τα δεσμά του γάμου. Τώρα είναι χωρισμένοι δίχως όμως να έχουν χάσει τα συναισθήματα που τους ένωσαν. Αυτό λοιπόν που ο κινηματογραφιστής ενδιαφέρεται να αποτυπώσει, είναι η διαφορετική αντιμετώπιση του χωρισμού και της αιτίας που τους έφτασε σε αυτό το σημείο, για καθένα από τα πρόσωπα του ζευγαριού. 

Tην "εξαφανισμένη" Ελινορ Ρίγκμπι  ενσαρκώνει η Jessica Chastain  η οποία έχει καταφέρει πλέον να αποτελεί τον μοναδικό λόγο ώστε να παρακολουθήσουμε μια ταινία. Εδώ, η παρουσία της είναι απλώς ενδιαφέρουσα. Η Έλινορ είναι μια γυναικά που βρίσκεται στη φάση "μαζεύω τα κομμάτια μου" και αποζητά τον χαμένο της εαυτό. Η Chastain αποτυπώνει στο βλέμμα της τον χαοτικό ψυχισμό της πρωταγωνίστριας της αλλά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να φτάσει μέχρι και την κορυφή του υποκριτικού της ταλέντου οπότε και να σώσει την ταινία. Μάλλον νιώθει και η ίδια πως δεν της δίνονται πολλά περιθώρια καθώς το σενάριο είναι λιγάκι "άνοστο". Ο James McAvoy ως Κόνορ αποτελεί δυστυχώς, μια ερμηνευτική παρουσία-ξεπέτα.

Η σκηνοθεσία προσπαθεί πάρα πολύ να δείξει κάτι διαφορετικό που θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τόσο πολύ, που φαίνεται να ξεχνά το σοβαρό και ευαίσθητο αντικείμενο του θέματος και το παρουσιάζει"φθηνά".  Παράλληλα δεν φαίνεται ικανή ώστε να εκμεταλλευτεί  δυνατά ονόματα του cast όπως η Viola Davis ή και η Isabelle Huppert  που ενσαρκώνει τη μητέρα από τη Γαλλία, που κυκλοφορεί μονίμως με ένα ποτήρι κρασί, λες και όλες οι Γαλλίδες έτσι συμπεριφέρονται..

Επιφανειακή προσέγγιση και προβλέψιμα στιγμιότυπα, περικυκλώνουν το σενάριο. Το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό.
Ας δούμε τι έχει να μας πει και το  "The Disappearance of Eleanor Rigby: His" που θα βγει σύντομα στις αίθουσες.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου