Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Σινέ- προτάσες, Απρίλιος 2015

OLD CLASSIC, Κλασσικές ταινίες από το ’60 & πριν:
A Man for All Seasons (1966)

Βιογραφικό ιστορικό δράμα σε σκηνοθεσία Fred Zinnemann, που κέρδισε έξι Οscar (ανάμεσα τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας),
Είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Robert Bolt με θέμα τις τελευταίες μέρες της ζωής του Άγγλου νομικού, συγγραφέα και πολιτικού Sir Thomas More. 



  CINEFIL: 
  Holy Motors (2012)

Ο κ. Οσκάρ διασχίζει το Παρίσι σε μια λιμουζίνα και από το χάραμα μέχρι τα μεσάνυχτα παίζει ένα παράξενο παιχνίδι μεταμορφώσεων. Περισσότερο σινεφίλ πείραμα παρά ταινία με αρχή, μέση και τέλος, το νέο εγχείρημα του Leos Carax («Mauvais Sang», «Οι Εραστές της Γέφυρας») έπειτα από απουσία 13 χρόνων, είναι ένα τόσο οπτικά συναρπαστικό όσο και υφολογικά αμφιλεγόμενο ταξίδι στα έγκατα της αειθαλούς σχέσης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη. Το "Holy Motors" αποτελεί αναμφισβήτητα μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

Σινέ-διασκέδαση για όλους: 
UP (2009)

Ένας 80χρονος χήρος θέλοντας να κάνει το όνειρο ζωής του πραγματικότητα, θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική δένοντας το σπίτι του με χιλιάδες μπαλόνια…Αυτό το ενήλικο παραμύθι είναι η πιο συγκινητική στιγμή της Pixar και μιλάει για τα όσα αφήνουμε να μας προσπεράσουν και το μετανιώνουμε αργότερα.



SMALL DIAMONDS, αληθινά διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου:
Elephant (2003)
Βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα. Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Death Trilogy" του δημιουργού Gus Van Sant ("Gerry", "Last Days"). Ένα αριστουργιματικό δράμα που εκτυλίσσεται σε ένα λύκειο στο περίχωρα του Portland, της πολιτείας Oregon, μια φαινομενικά συνηθισμένη μέρα. Η εξέλιξη της ιστορίας του σε αφήνει το λιγότερο άναυδο και προβληματισμένο.


Ταινίες χωρίς διθυραμβικές κριτικές αλλά εμείς τις γουστάρουμε:
Night Train to Lisbon (2013). 

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Bille August.
Σώζοντας μια κοπέλα από την αυτοκτονία (Melanie Laurent), ο Ελβετός πανεπιστημιακός Raimund Gregorius (Jeremy Irons) θα βρεθεί από τη Βέρνη στη Λισαβόνα και από εκεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στις σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης πορτογαλικής ιστορίας.
Από το πρώτο λεπτό έως και το τελευταίο, βρίσκεσαι στη θέση του συνοδοιπόρου, χάνεσαι και συ μέσα στα στενάκια της Λισσαβόνας αλλά και του παρελθόντος. Ιδανική ταινία για τους θεατές που αναζητούν κάτι παραπάνω από κάποιες ώρες κινηματογραφικής διασκέδασης.


Καλή προβολή!
Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου