Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Bande de Filles /Girlhood κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Celine Sciamma
Ηθοποιοί: Tatiana Rojo, Karidja Toure, Assa Sylla, Rabah Nait Oufella, Lindsay Karamoh, Idrissa Diabate

«Τα Κορίτσια» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Celine Sciamma, τη δημιουργό του "Tomboy", όπου αποτυπώνεται θαρραλέα ο γυναικείος ψυχισμός, που άλλοτε αναζητά την αληθινή φιλία και άλλοτε τον μαγευτικό έρωτα. 

Τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, και με το βραβείο TVE Another Look στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, διεκδίκησε τέσσερις υποψηφιότητες στα Σεζάρ 2015 (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Ήχου και Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού για την Karidja Toure, υπήρξε υποψήφια για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, το αβέβαιο μέλλον της στο σχολείο και από τον άγραφο νόμο που έχουν επιβάλλει τα αγόρια στη γειτονιά, η 16χρονη Μαριέμ αποφασίζει να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή όταν συναντά μια παρέα από τρία ανεξάρτητα κορίτσια. Αλλάζει το όνομά της, τον τρόπο ντυσίματός της, και παρατάει το σχολείο προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τη συμμορία, ελπίζοντας ότι αυτός θα είναι ο δρόμος προς την ελευθερία. 

Σενάριο και σκηνοθεσία, χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια. Και τα δύο αποτελούν ευθύνη της Celine Sciamma. 
Στο προσκήνιο της ιστορίας βρίσκεται μια παρέα τεσσάρων αντισυμβατικών κοριτσιών με ανήσυχο πνεύμα, που αναζητούν τον έρωτα και το νόημα της φιλίας, συγκρούονται λεκτικά και όχι μόνο με άλλες παρέες κοριτσιών, φλερτάρουν προκλητικά με τους άλλους αλλά και με την ίδια τη ζωή. Τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενες πρωταγωνίστριες, τέσσερις εκρηκτικές παρουσίες δίχως μεγάλη πείρα με την κάμερα, δίνουν ζωή στην ταινία με αποκορύφωμα τη μοναδική σκηνή όπου και οι τέσσερις τραγουδούν και λικνίζονται υπό τους ήχους του 'Diamonds' της Rihanna, ένα βράδυ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, με μπλε φωτισμό, φορώντας φορέματα που έχουν πάνω τους ακόμη το αντικλεπτικό. Εκθαμβωτική σκηνή.




Η δεξιοτεχνική κάμερα της Celine Sciamma επικεντρώνεται στη ζωή της έφηβης Μαριέμ (εξαιρετική η 
Karidja Toure) που προσπαθεί να επιβιώσει τόσο μέσα σε στην πατριαρχική και σεξιστική κοινωνία όσο και στο οικογενειακό της περιβάλλον, όπου ο μεγαλύτερος αδερφός της την αποδέχεται μόνο όταν συμπεριφέρεται και μιλάει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ίδιος, δηλαδή τη γλώσσα της βίας. Όταν όμως συμπεριφέρεται σαν έφηβη ερωτευμένη κοπέλα, τότε αυτομάτως γίνεται η ντροπή της οικογένειας. Τότε η Μαριέμ αποφασίζει να αλλάξει τρόπο ζωής καθώς καμία κοπέλα που σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να ανεχτεί αυτές τις καταστάσεις.

Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθεί το ατμοσφαιρικό soundtrack που συνοδεύει μερικές από τις πιο γοητευτικές κινηματογραφικές σκηνές που έχουμε αντικρίσει.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου