Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τοp 10: Τhe Best of 2014!


1. Gone Girl 
Το θρίλερ μυστηρίου του David Fincher  όχι μόνο μας εκπλήσει ευχάριστα αλλά μας παρασύρει στα άδυτα ενός μοχθηρού γυναικείου μυαλού , ρουφώντας κάθε σταγόνα ενδοιασμού που μπορεί να είχαμε πριν την δούμε.

2. 71'  
Το κύριο θέμα που πραγματεύεται το «’71» μπορεί να είναι ο πόλεμος, αλλά η ταινία αυτή δεν μένει μόνο στην επιφανειακή αναπαράσταση του πεδίου μάχης με μόνο όπλο την δράση. Με ευέλικτο και έξυπνο τρόπο μας εισάγει στα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από τον πόλεμο. Η ανθρώπινη απληστία και τα αντικρουόμενα συμφέροντα οδηγούν πάντα σε αιματοχυσία. Οι στρατιώτες απλά πιόνια σε ένα παιχνίδι συμφερόντων.

3. Ida 
“Ida” ,το κινηματογραφικό κείμενο του Πολωνού σκηνοθέτη Pawel Pawlikowski, το οποίο μέσα στην κομψή λιτότητα του μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί αριστούργημα. Η ταινία αν και γυρισμένη το 2013 αποτυπώνει τόσο πιστά την εποχή στην οποία διαδραματίζεται ώστε περνάει την ψευδαίσθηση ότι όντως βρισκόμαστε στις αρχές του 1960 στην Πολωνία. Η ιστορία ρεαλιστική ως το κόκαλο, ευαίσθητη και ανατρεπτική βρίσκει το κλειδί της επιτυχίας στο μέτρο. 

4. Boyhood 
 H δραματική ταινία του  Richard Linklater παρουσιάζει με έναν γοητευτκότατο τρόπο το φάσμα της ζωής του μικρού του πρωταγωνιστή και μας εντυπωσιάζει παρά την μεγάλη διάρκεια, κι αυτό ακριβώς για τον λόγο ότι γινόμαστε ένα με την αφηγούμενη ιστορία.



 5. Deux Jours, Une Nuit(Δυο μέρες, μια νύχτα)
 To "Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα"  ρεαλιστικό, επίκαιρο και ταυτόχρονα επιβλητικό ,με την αγαπημένη Marion Cotillard σε πρωταγωνιστικό ρόλο μας κλέβει την ανάσα.


 6. Foxcatcher  
Το πραγματικά ιδιαίτερο στοιχείο που έχει η οπτική του σκηνοθέτη είναι η συγκρατημένη, φαινομενικά ήρεμη ματιά που έχει πάνω στην ιστορία. Δεν είναι ούτε πολύ δραματική η προσέγγιση ούτε και αδιάφορη, καταφέρνει να εξισορρωπίσει λοιπόν τις εντάσεις σε τέτοιο βαθμό που η κλιμάκωση που έχει το σενάριο μας φέρνει ακριβώς εκεί που θέλει. 

7. White God 
 Mια αλληγορική ιστορία που συγκινεί, δίνει τροφή για σκέψη και πείθει με την σοκαριστική απλότητα της, δεν χρειάζονται ειδικά εφέ για να σε αγγίξει κάτι τόσο χειροπιαστά αληθινό που σε περιβάλει καθημερινά.


8. Starred up 
«Οι Γροθιές Στους Τοίχους» σε σκηνοθεσία του David Mackenzie είναι ένα κλειστοφοβικό δράμα δωματίου που διαδραματίζεται στις φυλακές. Ταινίες που αναπαριστούν την ζωή στις φυλακές έχουν γίνει πολλές. Εδώ όμως μιλάμε για μια ωμή, ρεαλιστική αφήγηση που αποφεύγοντας τα πολλά cliche του είδους καταφέρνει να εντάξει τον θεατή στα σπάργανα της ταινίας.



9. Interstellar 
 Το κλειδί της ταινίας αυτής κρύβεται στο συναίσθημα, αυτή είναι η κινητήρια δύναμη, η αγάπη. Πιο ειδικά η πρώτη ώρα της ταινίας αφιερώνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη γη , και αυτές τις παρατηρούμε στα πλαίσια της οικογένειας του Cooper. Κυρίως σ’ αυτό το σημείο βλέπουμε να χτίζεται η σχέση του με την κόρη του Murph. 



10. Fury  
 Ο σκηνοθέτης θέλησε να επικεντρωθεί στο πλήρωμα του τανκ με την ονομασία "Fury". Οι βετεράνοι στρατιώτες που φέρουν βαθιές ψυχικές και όχι μόνο σωματικές ουλές, βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο τανκ, το οποίο όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει και ο τάφος τους. Μέσα στο τανκ επικρατεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα δράματος. Και ο μόνος τρόπος να μην χάσουν το μυαλό τους οι στρατιώτες είναι να δουλέψουν μαζί όχι μόνο σαν ομάδα αλλά και σαν οικογένεια.


Iλόνα Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου