Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

St. Vincent (Ο Αγαπημένος μου Άγιος) κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Theodore Melfi
Hθοποιοί:  Melissa McCarthy, Bill Murray, Naomi Watts, Jaeden Lieberher, Chris O'Dowd, Terrence Howard


Ο Vincent, είναι ένας παράξενος τύπος που μισεί τους πάντες – ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Έχει εμμονή με τον τζόγο, το αλκοόλ και τα περίεργα πλάσματα της νύχτας που τον οδήγησαν θριαμβευτικά στον πάτο της ζωής. Για να καταφέρει πλέον να συνεχίσει να επιβιώνει στην αποτυχημένη και αξιολύπητη καθημερινότητά του, θα αναλάβει να φροντίσει, επί πληρωμή, το 12χρονο μελαγχολικό αγόρι της διπλανής πόρτας, τον μοναχογιό της φρεσκοχωρισμένης Maggie (Melissa McCarthy).

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρωταγωνιστεί  σε αμερικάνικη ταινία ένας περιθωριακός, ιδιότροπος και αθυρόστομος τύπος που δεν μιλάει σε άνθρωπο και στην εξέλιξη αποδεικνύεται ότι είναι «ψυχούλα». Συνήθως o γκρινιάρης αυτός τύπος τυχαίνει να είναι και βετεράνος πολέμου, έτσι και εδώ, η συγκεκριμένη παράδοση συνεχίζεται σταθερά μέσα από την εκρηκτική παρουσία του Murray. Ο Bill Murray με τη χακί βερμούδα είναι ο Vincent και το απολαμβάνει. Αφορμή της 'μεταμόρφωσης' του είναι το γλυκύτατο 12χρονο αγόρι (Jaeden Lieberher). Οι ερμηνείες και των δύο μαζί είναι εκπληκτικές, ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους καθώς η μία φαίνεται να εμπνέεται από την αλλή. Από την πλευρά του βετεράνου ηθοποιού το περιμέναμε, αλλά από τον νεαρό ηθοποιό όχι και τόσο, για αυτό και αποτελεί μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη. Ο Murray είναι μαγευτικός. Προσεγγίζει γοητευτικά το ρόλο του και προκαλεί τη συμπάθεια του θεατή προς αυτόν παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά είναι ένας αντιπαθητικός χαρακτήρας. Δίχως υποκριτικές μούτες αλλά με βλέμμα που μιλάει από μόνο του δημιουργεί μια ανθρωπιά μέσα από την πολλάκις απάνθρωπη συμπεριφορά του Vincent. Η Naomi Watts με τη σειρά της, είναι τόσο μακριά από τους συνηθισμένους της ρόλους που τρομάζεις να την αναγνωρίσεις. Δεν την έχουμε συνηθίσει σε αθυρόστομη "γυναίκα της νύχτας". Η ίδια προσεγγίζει με σεβασμό το ρόλο της, κάτι που λειτουργεί θετικά και για το σύνολο της ταινίας. 

Η έλλειψη πρωτοτυπίας όσον αφορά την αφηγηματική ιδέα, σώζεται από ένα σενάριο που σε πολλά αφηγηματικά σημεία αποφεύγει το προβλέψιμο και το εύκολο. Οι χαρακτήρες εμβαθύνονται ολοένα και περισσότερο για αυτό και η ιστορία του St. Vincent κερδίζει εκτός από το χιούμορ και την ανθρωπιά.

Είναι μια πραγματικά ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ταινία με αποκορύφωμα την τελευταία σκηνή όπου ένας Bill Murray μοναχός του, σε καθηλώνει με μια και μόνο πράξη: σιγοτραγουδάει.


Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου