Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

The Boxtrolls κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Graham Annable, Anthony Stacchi
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ben Kingsley, Jared Harris, Nick Frost, Richard Ayoade, Elle Fanning

Το στούντιο παραγωγής με το όνομα Laika, που μας χάρισε τα "Coraline" και "ParaNorman", επιστρέφει με ένα ακόμη εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο αλλά και διδακτικό animation που είναι  βασισμένο στο παιδικό μυθιστόρημα "Here Be Monsters" του Alan Snow. Γεμάτο παραλληλισμούς, δίνει τη δική του διδαχή και μας προβληματίζει.

H υπόθεση είναι η εξής: «Κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα στη φανταστική πόλη του Τυρογεφυριού, ένα νεαρό ορφανό αγόρι, ο Αυγάς που μεγάλωσε από ρακοσυλλέκτες σε μια υπόγεια σπηλιά προσπαθεί να σώσει τους φίλους του από έναν κακό εξολοθρευτή(τον ανελέητο Εξολοθρευτή!)» 

Αυτό που σίγουρα καταφέρνει (και μάλλον αυτός ήταν και ο αρχικός του σκοπός) το “The Boxtrolls”, είναι να διαφοροποιηθεί από τα animation που μας έχει συνηθίσει η κυρίαρχη Disney. Για αυτόν και μόνο τον λόγο, αξίζει την προσοχή μας.

Μέσα από τα σκουπίδια λοιπόν, βγαίνει η ομορφιά. Γιατί «Ομορφιά είναι να ξέρεις που να κοιτάξεις…» και όχι τα πρότυπα που η κοινωνικές συμβάσεις μας «διδάσκουν», μέσω μιας ανελέητης πλύσης εγκεφάλου.

Στις ιστορίες των παραγωγών της Laika, πρωταγωνιστές είναι τερατόμορφα πλάσματα τα οποία τυχαίνει να είναι γεμάτα καλοσύνη και ανθρωπιά, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανθρώπινες φιγούρες που εμφανίζονται. Έτσι και εμείς σαν θεατές, ταυτιζόμαστε ευκολότερα και χωρίς τύψεις με τις τερατόμορφες παρουσίες.


Οι κάτοικοι της πόλης αυτής, είναι πολύ πλούσιοι και εμμονικοί με την τάξη, τη φινέτσα και τα δύσοσμα τυριά(!). Το αγοράκι όμως, που έχει μεγαλώσει με τα αποβράσματα αυτής της πόλης, και  αγνοεί τις τυπικές και «ευγενικές» συμπεριφορές, είναι αυτό που καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια μας, ενώ οι ευγενείς με τους καθωσπρεπισμούς τους καταντούν στα μάτια μας κουραστικοί και γελοίοι. Μήπως έτσι είναι καλύτερα να συμβαίνει και στην πραγματική ζωή? Το να μένει κανείς στην επιφάνεια είναι το πιο εύκολο και το πιο άμεσο. Αγνοεί όμως την ουσία.

Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη,
Βαθμολογία 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου