Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μea Culpa κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Fred Cavayé
HΘΟΠΟΙΟΙ:  Vincent Lindon, Gilles Lellouche, Nadine Labaki, Velibor Topic, Gilles Cohen

Τέλειες  σκηνές δράσης. Μεγάλα σεναριακά ερωτηματικά.

H υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: «Στο επίκεντρο της ιστορίας συναντάμε δυο Γάλλους αστυνομικούς, φίλους και συναδέλφους, τον Φράνκ (Λελούς) και τον Σιμόν (Λίντον). Οι δυο “ήρωες” αποξενώνονται και χάνουν πλήρως την επαφή μεταξύ τους, όταν ο Σιμόν προκαλεί ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, οδηγώντας μεθυσμένος εν ώρα υπηρεσίας. Κάποια χρόνια μετά, όταν η οικογένειά του θα δεχτεί έντονες απειλές από τη μαφία, ο Σιμόν θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του και θα επιχειρήσει – με το ζόρι - την επανασύσταση του φοβερού τιμ που είχε κάποτε με τον άλλοτε αγαπημένο του συνάδελφο, Φρανκ.»

Αρχικά , το πρωταγωνιστικό δίδυμο Vincent Lindon και  Gilles Lellouche καταφέρνει να σηκώσει στις πλάτες του όλη την ταινία. Είναι η αφρόκρεμα της. Και από τις δύο πλευρές, αυτές των ηθοποιών, η υποκριτική ερμηνεία τους είναι πέρα για πέρα ενδιαφέρουσα. Χτίζουν μια όμορφη χημεία μεταξύ τους ως φίλοι και ως συνάδελφοι, και ξεκινάνε αυτό το τρελό και άκρως αγωνιώδες ανθρωποκυνηγητό.Την παράσταση κλέβει και ο μικρός πρωταγωνιστής, που δεν σταματά να τρέχει!

Σκηνές γεμάτες ατελείωτο κυνηγητό, πιστολίδι από παντού(και στο ξεκάρφωτο λες και είναι το πιο λογικό πράγμα στον κόσμο να πυροβολείς εν ψυχρώ κάποιον μέσα σε ένα night club ας πούμε).Ναι ίσως μπορεί να συμβεί, όμως τον λόγο θα τον μάθουμε?), βία (εντάξει, αυτό εννοείται!), γεμίζουν το 90% τουλάχιστον της διάρκειας. Κάτι όμως που λειτουργεί αρνητικά για το “Mea Culpa”. Ο λόγος είναι πως καθώς δίνεται μεγάλη βάση στη δράση, παρουσιάζονται μεγάλα σεναριακά κενά. Για παράδειγμα, ποιος θα μας λύσει μια απορία, όπως π.χ τι ρόλο έχει αυτη η συμμορία και γιατί κάνουν ψυχρό φόνο μέρα μεσημέρι και μάλιστα σε δημόσιο χώρο (όπως αυτόν της αρένας ταυρομαχιών που είναι γεμάτη από κόσμο)?Και αυτό είναι μόνο ένα από τα ερωτήματα που γεννιούνται.

Το σίγουρο είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια καθαρή ταινία δράσης. Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Fred Cavayé, δίνει μεγάλο βάρος στις σκηνές δράσης, οι οποίες  εκτός από το ότι είναι αρκετά επιδέξια σκηνοθετημένες, συνοδεύονται και από μια μουντή φωτογραφία που προσθέτει ακόμη περισσότερη αγωνία.

Αν εν τέλει θέλετε να περάσετε 90 λεπτά  με καθαρή έως και υπερβολική(και όχι με την καλή έννοια) δράση δίχως κάποιο άλλο είδος πρωτοτυπίας, το "Mea Culpa" είναι μια καλή επιλογή.


Παρασκευή Γιουβανάκη,
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου