Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Stop! (Σουτ!) κριτική ταινίας

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Εύη Κορώνη
Παίζουν: Ανδρέας Τσιαπτσιάδης, Έμυ Καμπουρίδου, Ανέστης Γκαρδής, Βαλσάμης Γκαρδής
Διάρκεια: 5:26

Μια ταινία μικρού μήκους ανεξάρτητης παραγωγής από την Εύη Κορώνη. 


Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:Ένας άντρας 40 χρονών επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μια έντονη ημέρα στη δουλειά. Στο σπίτι βρίσκεται και ο 4 χρόνος γιος του ο οποίος παίζει με τα παιχνίδια του. Αν και ο άντρας έχει επιστρέψει στο σπίτι το τηλέφωνο του δεν σταματάει να χτυπάει. Η πίεση, η κούραση και η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τους ανωτέρους του στη δουλειά, τον ωθούν στο να «ξεσπάσει» στον πιο αδύναμο αλλά και αθώο, τον γιο του.  

Σύμφωνα με τη σκηνοθέτη: "Το κύριο θέμα της ταινίας είναι η «βία» που ασκούμε άθελα μας στους ανθρώπους της οικογένεια μας. Βία η οποία προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες και τελικά βρίσκει διέξοδο μέσα στην οικογένεια." 

Στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα, η σκηνοθέτης ασχολείται με ένα αρκετά ευαίσθητο και σοβαρό θέμα. Με την εναρκτήρια σεκάνς μπαίνουμε κατευθείαν στο θορυβώδες κλίμα της πόλης, αλλά και της καθημερινότητας μας, που γεμίζει από άγχος και πίεση ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα των καιρών.

Η σκηνοθεσία δεν πολυλογεί και δεν κάνει κοιλιά ώστε να εντυπωσιάσει. Δείχνει αυτό που πρέπει να δείξει χωρίς περιττά πλάνα. Βασίζεται στις ατάκες του σεναρίου, οι οποίες είναι ξεκάθαρες ως προς το νόημα τους και βοηθάνε το θεατή να  συνειδητοποιήσει  την ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση των χαρακτήρων. Σενάριο και σκηνοθεσία είναι άρτια δεμένα μεταξύ τους, και το αποτέλεσμα αυτού, ικανοποιητικότατο.

Τους χαρακτήρες του σεναρίου, τον μικρό γιο και τον πατέρα του, υποδύονται εκπληκτικά οι 2 πρωταγωνιστές. Η σεναριακή οικογενειακή τους σχέση  βγαίνει φυσικότατα στην κάμερα.

Το "Stop" αξίζει την προσοχή και τον προβληματισμό μας!

Y.Γ Η ταινία έχει προβληθεί από τη Κιν/φική Λέσχη Καβάλας στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.Επιπλέον, θα προβληθεί τον Δεκέμβριο στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου "Argo Film Festival" στο Βόλο, και τον Απρίλη ταξιδεύει εκτός Ελλάδος στο "Carmarthen Bay Film Festival Community Group" στην Ουαλία.



Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου