Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Good People κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία : Henrik Ruben Genz
Ηθοποιοί : James Franco, Kate Hudson, Omar Sy, Tom Wilkinson, Anna Friel.

Υπόθεση : Ένα νεαρό ζευγάρι , ο Tom (James Franco) και η Anna Wright (Kate Hudson) εξαιτίας της κρίσης στην Αμερική και έχοντας κληρονομήσει ένα παλιό αρχοντικό στην Αγγλία, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι. Εξαιτίας όμως οικονομικών προβλημάτων παίρνουν την κάτω βόλτα. Ο ξαφνικός θάνατος του εσωστρεφή και αποστασιοποιημένου γείτονα τους και η εύρεση ενός σημαντικού χρηματικού ποσού στο διαμέρισμα του, τους φέρνει αντιμέτωπους με στυγνούς εγκληματίες και τα πράγματα δεν φαίνονται καλά…

«Άπληστοι Γείτονες» ο τίτλος της πρώτης αγγλικής ταινίας του Δανού σκηνοθέτη Henrik Ruben Genz και πραγματεύεται το θέμα της οικονομικής ανέχειας και της ανθρώπινης απληστίας και το πώς αυτή οδηγεί σε μπελάδες. Άλλωστε, το εύκολο χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία.

Η αρχική ιδέα της ταινίας είναι ενδιαφέρουσα, με πολλές προοπτικές εξέλιξης. Ένα χρεοκοπημένο ζευγάρι βρίσκει πολλά χρήματα και μπλέκεται σε προβλήματα με τους κακοποιούς που τα ψάχνουν. Μέχρι εδώ τέλεια. Έλα όμως που οι πρωταγωνιστές μας δεν τρέχουν να φύγουν μόλις βρουν τα λεφτά αλλά κάθονται στο διαμέρισμα τους σαν να μην τρέχει τίποτα…

Η σκηνοθεσία σε συνδυασμό με την καλή φωτογραφία αποδίδει στο μέγιστο το εξωτερικό θέμα της ταινίας, δηλαδή το μουντό αστικό περιβάλλον με την εγκληματικότητα και την διαφθορά να ανθίζουν ολοένα και περισσότερο στο σύγχρονο Λονδίνο. Πράγμα που έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με το εσωτερικό θέμα του σεναρίου, την ανάγκη για μια αξιοπρεπή διαβίωση και το ηθικό δίλημμα που δημιουργείται όταν κάποιος δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει ούτε τα αναγκαία και βρίσκεται μπροστά σε μια «τσάντα» γεμάτη λεφτά που μπορεί να του λύσει όλα τα προβλήματα. Τι κάνει τα παίρνει ή τα αφήνει ; 

Η σκηνοθεσία αν και φαντάζει αποστασιοποιημένη και αρκετά ουδέτερη χωρίς να υιοθετεί αποκλειστικά την οπτική γωνία κάποιου χαρακτήρα,ουσιαστικά καθιστά τον θεατή ως έναν απλό παρατηρητή και λειτουργεί αρκετά καλά.

Η πλοκή στο ξεκίνημα της ενθουσιάζει καθώς μας συστήνει τους εγκληματίες. Στη συνέχεια έρχεται το πρωταγωνιστικό δίδυμο James Franco & Kate Hudson και καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στο ζευγάρι παρά στην δράση και το έγκλημα, η πλοκή κυλάει αργά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκινήσεις. Βέβαια προς το τέλος της δεύτερης πράξης υπάρχουν ορισμένες σκηνές οπλισμένες με γερή δόση αγωνίας. Εκεί που λοιπόν λες πως πρέπει να αναθεωρήσεις και πως το πράγμα έφτιαξε έρχεται ένα μελό ,προβλέψιμο happy ending να στο χαλάσει.


Από υποκριτικής άποψης τώρα, ο Tom Wilkinson σε έναν στερεοτυπικό ρόλο του ηρωικού αστυνομικού John Holden δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία και δίνει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της ταινίας.O Omar Sy στην απεικόνιση του Γάλλου βαρόνου είναι εξαιρετικός αν και ο ρόλος είναι σχετικά παράταιρος με το όλο σεναριακό σύμπαν.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο των James Franco και Kate Hudson δεν λειτούργησε ικανοποιητικά όμως. Δυο πολλοί καλοί ηθοποιοί που όμως στην συγκεκριμένη ταινία τους λείπει η χημεία και αυτό δυστυχώς φαίνεται. Δεν μας πείθουν ότι είναι ένα ζευγάρι που λατρεύει ο ένας τον άλλον.

Ένα σενάριο που δεν ξεφεύγει από τα κλισέ αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν κουράζει. Μια ικανοποιητική ταινία για να περάσει κανείς μια μισή ώρα με φίλους.

Ιλόνα Αγγελίδου,
 Film Critiques
Βαθμολογία : 2/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου