Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Relatos Salvajes / Wild Tales κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Damián Szifrón 
HΘΟΠΟΙΟΙ:  Ricardo Darín, Oscar Martínez, Leonardo Sbaraglia, Erica Rivas

Έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες. Μια απολαυστική μαύρη σάτιρα με συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

H υπόθεση της ταινίας είναι εξής: «Ένα αεροπλάνο γεμάτο
 επιλεγμένους επιβάτες, μια βιαστική οδική προσπέραση, ένας μηχανικός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, μία νύφη μαθαίνει, στη δεξίωση του γάμου της, ότι ο γαμπρός την απατά και η ερωμένη του κάθεται στο τραπέζι 8.… Έξι ιστορίες ανθρώπινης απόγνωσης και πρωτότυπης εκδίκησης.»



  Το «Ιστορίες για αγρίους του Αργεντινού σκηνοθέτη Damián Szifrón(ο οποίος έχει αναλάβει και το σενάριο της ταινίας),  είναι μια συλλογή από έξι ιστορίες, με κοινό παρονομαστή  το μαύρο χιούμορ, την ειρωνεία και την καυστικότητα προς τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας σήμερα, αλλά και πως αντιμετωπίζονται από κάθε λογής άνθρωπο. 

  Η αδικία, η ανισότητα, η προδοσία, οι απάνθρωπες απαιτήσεις της καθημερινότητας  που βιώνουμε και μας προκαλούν άγχος, είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει με τον δικό της τρόπο, η κάθε ιστορία ξεχωριστά.

  Η ταινία  «μυρίζει» Almodóvar. Ναι, ο κύριος αυτός αφού έχει αναλάβει τα χρέη της παραγωγής, την έσπρωξε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών,και άφησε το δικό του στίγμα, το χαρακτηριστικό πλέον μαύρο και κάποιες φορές μακάβριο, χιούμορ του.

 Τα γεγονότα και οι καταστάσεις που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας είναι το λιγότερο, τραγικές. Μέχρι που μπορεί να φθάσει η ηλιθιότητα και η ανοησία ορισμένων, πόσο εύκολα χάνεται αυτό που λέμε ανθρωπισμός, ώστε κάποιος, κάπου, να κερδίσει(?) μια μάχη (?) που μόνο στο μυαλό του συμβαίνει.

  Υπονοούμενα για τα σύγχρονα αηδιαστικά κοινωνικά δρώμενα, διαχέονται σε όλο το σενάριο. Άραγε πως θα’ ταν αν αντιδρούσαμε έτσι όπως ακριβώς νιώθουμε, (ή έστω  αν αντιδρούσαμε!), σε κάθε τι που το αφήνουμε να μας φάει και να μας αγχώνει, επειδή φοβόμαστε, επειδή δειλιάζουμε?

Παρασκευή Γιουβανάκη
 Βαθμολογία: 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου