Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σινέ-Προτάσεις, Oκτώβριος 2014

OLD CLASSIC, Κλασσικές ταινίες από το ’60 & πριν:

 "All about Eve", (Η.Π.Α,1950)
Σκηνοθεσία: Joseph L. Mankiewicz
Hθοποιοί: George Sanders, Bette Davis, Anne Baxter, Marilyn Monroe, Gary Merrill


H ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1950, με τον τίτλο "Όλα σχετικά με την Εύα".
Η υπόθεση είναι η εξής: H Eύα είναι μια νέα ηθοποιός στο Broadway που χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να αναδειχτεί. Η μεγάλη σταρ του Broadway, Μάργκο Τσάνινγκ, έχει περάσει τα 40 και είναι ο στόχος της Eύας, που θα βρει για σύμμαχο έναν κυνικό θεατρικό κριτικό που θαυμάζει πιο πολύ την τόλμη και το θάρρος της, παρά το ταλέντο της...
Είναι αναμφισβήτιτα μια από τις πιο έξυπνες και διαχρονικές ταινίες που έβγαλε η κλασκή εποχή του Hollywood! Έχει βραβευτεί με 6 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας ( και πολύ δικαιωματικά, θα λέγαμε!)
http://www.imdb.com/title/tt0042192/?ref_=nv_sr_1



CINEFIL, όποιος τις αγγίζει,ξέρει τι κάνει: 

"Fasle kargadan",  (Ιρακινό Κουρδιστάν-Τουρκία, 2012)
Σκηνοθεσία: Bahman Ghobadi
Hθοποιοί: Behrouz Vossoughi, Monica Bellucci, Yilmaz Erdogan

Ο Bahman Ghobadi ανήκει στις τολμηρές φωνές που θίγουν ζητήματα ιστορίας, ταυτότητας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης και πολιτικών πεποιθήσεων.Στις ιστορίες του, λέγονται λίγα και εννοούνται πολλά.
Η ταινία είναι βασισμένη στα ημερολόγια του Ιρανού ποιητή Σαντέγκ Καμανγκάρ.
Η υπόθεση είναι η εξής: Ο Κουρδο-Ιρανός ποιητής Σαχέλ μόλις αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τριάντα χρόνια σε φυλακή της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιραν. Τώρα, αυτό που τον κρατάει ζωντανό είναι η επιθυμία του να συναντήσει τη γυναίκα του, Μίνα, που εδώ και είκοσι χρόνια τον έχει για νεκρό και έκτοτε έχει μετακομίσει στην Τουρκία. Αποφασισμένος να διεκδικήσει τη ζωή που έχασε, ο Σαχέλ ξεκινά να την αναζητήσει στην Κωνσταντινούπολη... 
http://www.imdb.com/title/tt1850419/?ref_=fn_al_tt_1



HAPPY HOURS, σινέ-διασκέδαση για όλους:

"Love and Death",  (Η.Π.Α, Γαλλία, 1975)
Σκηνοθεσία:Woody Allen
Hθοποιοί:Woody Allen, Diane Keaton, Georges Adet, Tony Jay, Jessicα Ηarper

Μία άκρως παλαβή και πάνω από όλο ξεκαρδιστική κωμωδία, από την πρώτη σκηνοθετική περίοδο του Woody Allen. Πρωταγωνιστές, εκτός από τους ηθοποιούς, είναι και τα υπονoούμενα για τις άθλιες συνθήκες ενός πολέμου και την ανοησία των ανθρώπων που στρέφονται σε αυτόν ως την καλύτερη λύση.
Η υπόθεση είναι η εξής: Στη Τσαρική Ρωσία, ένας νευρωτικός στρατιώτης και η μνηστή του σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον Ναπολέοντα....(τα συμπεράσματα δικά σας)
http://www.imdb.com/title/tt0073312/?ref_=nv_sr_1



SMALL DIAMONDS,αληθινά διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου:


"Pan`s Labyrinth" ( El Laberinto del Fauno),   (Mεξικό, Ισπανία 2006)
Σκηνοθεσία:Guillermo del Toro
Hθοποιοί:Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi Lopez, Doug Jones, Federico Luppi

Διαμαντάκι.
Σε μια σπάνια στιγμή κινηματογραφικής και σεναριακής διαύγειας, ο Guillermo del Toro υπέγραψε αυτό πολιτικό παραμύθι, ένα ευρωπαικό διαμάντι, που ήταν υποψήφιο για συνολικά 6 όσκαρ εκ των οποίων κέρδισε τα 3 (κατηγορία: καλύτερη φωτογραφία, make up
Η υπόθεση είναι η εξής: Στην Ισπανία του Φράνκο, η θετή κόρη ενός σαδιστή αξιωματικού βυθίζεται σταδιακά στον φανταστικό της κόσμο για να αποφύγει την σκοτεινή πραγματικότητα. 
http://www.imdb.com/title/tt0457430/?ref_=nv_sr_1



Ταινίες χωρίς διθυραμβικές κριτικές αλλά εμείς τις γουστάρουμε:

"The Man in the Iron Mask"  (Η.Π.Α,1998)
Σκηνοθεσία: Randall Wallace
Ηθοποιοί: Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gerard Depardieu, Gabriel Byrn

Η ταινία είναι βασισμένη σε δυο νουβέλες του Alexander Dumas. Μπορεί ο Di Caprio να έχει βραβευτεί με Βατόμουρο(!) για αυτή του την παρουσία (κάτι που με βρίσκει τέρμα αντίθετη!),παραμένει παρ΄όλα αυτά, μια περιπέτεια εποχής με υψηλών προδιαγραφών cast. 
Η υπόθεση είναι η εξής :Φοβούμενος μήπως χάσει το θρόνο του, ο αδίστακτος Βασιλιάς της Γαλλίας, συνωμοτεί κατά του δίδυμου αδελφού του, βάζοντας του σιδερένια μάσκα και φυλακίζοντας τον. Χρόνια μετά, όταν η ασυδοσία της διακυβέρνησης του φτάνει στο απροχώρητο, οι τρεις σωματοφύλακες σκαρφίζονται ένα τολμηρό σχέδιο για να τον εκθρονίσουν. 



Καλή προβολή!
Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου