Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Pawn Sacrifice κριτική ταινίας


Σκηνοθεσία: Edward Zwick
Ηθοποιοί:  Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard

Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, μία συγκλονιστική αναμέτρηση σκάκι ανάμεσα στον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ και τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι έγραψε ιστορία. Το «Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι» καταγράφει την τρομακτική άνοδο και πτώση της ιδιοφυΐας του Μπόμπι Φίσερ, που αιχμαλώτισε την φαντασία ολόκληρου του κόσμου.

Ένα στόρυ που προσφέρει υλικό για πολύ και φρέσκο ψωμί αλλά μάλλον κάπου το  βιάστηκαν στο ψήσιμο και παραδόθηκε ωμό.
Η αφήγηση ξεκινά από τα μικρά χρόνια του πρωταγωνιστή όταν τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του άρχισαν να τον χαρακτηρίζουν ως άτομο.
Η κάμερα βροντοφωνάζει "Να το παιδί-θαύμα, δείτε το!" και τον κινηματογραφεί σαν σε σαπουνόπερα, εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, και ξάφνου μεταφερόμαστε στα ενήλικα του χρόνια όπου ετοιμάζεται για τον μεγάλο του αγώνα.

Δεν αργείς να εντοπίσεις το χολυγουντιανό, εύκολο στοιχείο
του σεναρίου. Βασικά κομμάτια της πορείας του ιδιοφυούς που φλερτάρει με την παράνοια, Φίσερ, δίνονται εντελώς απλοποιημένα και επιφανειακά και πριν προλάβεις να τα 'επεξεργαστείς', μεταφέρεσαι σχεδόν βίαια στην επόμενη σκηνή.
Μέσα σε αυτά και οι δύο σοβαρές πτυχές της προσωπικότητάς του, ο αντικομουνισμός και αμετανόητος αντισημιτισμός που τον χαρακτήριζαν, εκτός από το ότι αναφέρονται αδιάφορα, παρουσιάζονται και με κωμική (!)  χροιά.


Ο Tobey Maguire ούτε εδώ καταφέρνει να ξεπεράσει την περιορισμένη, έως εκνευριστική εκφραστικότητα του προσώπου του όταν καλείται από τον ρόλο του να κάνει την έκρηξή του. Μονάχα στις σκηνές που διαδραματίζονται οι αγώνες σκάκι, όπου παραμένει...σιωπηλός, καταφέρνει να μας πείσει υποκριτικά.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου