Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Pride κριτική ταινίας


Σκηνοθεσία: Matthew Warchus
Ηθοποιοί:  Ben Schnetzer, Andrew Scott, Bill Nighy, Dominic West, Imelda Staunton, Paddy Considine, George MacKay

Ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο πολεμούν στο πλευρό των ανθρακωρύχων της Εθνικής Ένωσης Μεταλλευτών που απεργούν για τα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1984.

Ο σκηνοθέτης Matthew Warchus, που είναι γνωστός για την επιτυχία του στο χώρο του θεάτρου, μας εξιστορεί ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Θάτσερ (περίοδος που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν) στη Βρετανία. Ένα από τα πολύ καλά πάντως εκείνης της δεκαετίας ήταν και η δημιουργία ενός από τα σημαντικότερα και πλέον κλασικά συγκροτήματα, των Smiths.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών και κέρδισε τον Φοίνικα για την καλύτερη ομοφυλοφιλική ταινία του φεστιβάλ. Έχει τιμηθεί με τρία από τα φετινά βρετανικά βραβεία ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Με την κατάλληλη ποσότητα μελοδραματισμού (όταν τη δείτε θα καταλάβετε) και με εξαιρετική πολιτική τοποθέτηση πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης, τα γεγονότα μπαίνουν στη σειρά και εμείς για ακόμη μια φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη ηλιθιότητα που καλά κρατεί μέχρι και σήμερα. Χάρης όμως την αισιοδοξία και τη γλυκύτητα που χαρακτηρίζουν το σενάριο, μένουμε με μια γλυκιά γεύση και συνεχίζουμε να ελπίζουμε για το καλύτερο. Το στοιχείο της αλληλεγγύης είναι το μοναδικό που μπορεί να μας σώσει.

Οι ηθοποιοί είναι ακόμη ένα κομμάτι που ξεχωρίζει στην ταινία. Ο νεαρός Ben Schnetzer είναι εξαιρετικός ως ο αρχηγός της ομάδας των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών Mark Ashton, που δυστυχώς πέθανε σε ηλικία μόλις 26 ετών μέσα στα πρώτα, σκοτεινά χρόνια του AIDS. Ο Schnetzer βγάζει αυτήν ακριβώς την ενέργεια και το θάρρος που ταιριάζει στον ρόλο. Και φυσικά ξεχωρίζουν οι προγενέστεροι, Imelda Staunton και Bill Nighy.

Το soundtrack που περιέχει επιτυχίες από Smiths, την κομματάρα "Υοu spin me round and round", και άλλα, gay friedly κυρίως κομμάτια (αυτό ακριβώς που χρειάζεται και ταιριάζει στην ταινία), σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο το γενναίο Pride!

To φιλμ βροντοφωνάζει "Αλλυλεγγύη!" (είδος υπό εξαφάνισης στης μέρες μας!).
Όμορφο, γεμάτο αισιοδοξία και δύναμη.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου