Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Oι δέκα καλύτερες performance capture ερμηνείες.

Τι ακριβώς είναι οι motion capture ερμηνείες; Με λίγα λόγια αυτό που κάνει ο Άντι Σέρκις! Με περισσότερα: είναι οι ερμηνείες που πραγματοποιούνται μέσω μιας ειδικής τεχνικής, που επιτρέπει την ψηφιακή αποτύπωση των κινήσεων και εκφράσεων των ηθοποιών στο χώρο. Οι σκηνές γυρίζονται κανονικά με ζωντανούς ηθοποιούς και μετά επεξεργάζονται σε 3D ώστε να βγει το αξιοθαύμαστο τελικό αποτέλεσμα.

1. Αντι Σέρκις - Γκόλουμ (ή αλλιώς «ο ηθοποιός που ποτέ δεν βλέπουμε»!)
Το όνομα του εξαιρετικού ηθοποιού ταυτίζεται πλέον, και διόλου άδικα, με το όνομα του «Γκόλουμ». Το πλάσμα που ξεχωρίσαμε από τις τριλογίες «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ». Ο Άντι Σέρκις και η απίστευτη εκφραστική του γκάμα, έπλασαν τον πιο εμβληματικό χαρακτήρα που βασίστηκε σε otion capature ερμηνεία.


2. Αντι Σέρκις - Καίσαρας
Ο υποβλητικός Καίσαρας στον «Πλανήτη των Πιθήκων». Ο Σέρκις πείθει για ανταρσία με την έκφραση του προσώπου του, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται να πει ούτε λέξη. Κάτι που είχε κάνει άλλωστε και στο «Κινγκ Κονγκ» νωρίτερα. 


3. Μπιλ Ναιγκι -Ντέιβι Τζόουνς
Ως Davy Jones, σε δύο ταινίες των "Πειρατών της Καραιβικής", "Το Σεντούκι του Νεκρού" και  "Στο τέλος του Κόσμου" . 
Στους «Πειρατές της Καραϊβικής» («Το Σεντούκι του Νεκρού» και «Στο τέλος του Κόσμου»), ο τερατόμορφος καπετάνιος του μυθικού πλοίο-φάντασμα «Ιπτάμενος Ολλανδός», έχει πλοκάμια αντί για τρίχες και ενσαρκώνεται στην πραγματικότητα από τον ηθοποιό Μπιλ Νέι. Η ερμηνεία του είναι εκπληκτική και το Entertainment Weekly τον τοποθέτησε στη λίστα με τους πιο πειστικούς CGI χαρακτήρες.



4. Μπένεντικτ Κάμπερμπατς- Νοσφιστής
Ο ηθοποιός που κρύβεται πίσω από τον φρικαλέο δράκο των ταινιών «Χόμπιτ», που τρομοκρατεί τους χαρακτήρες στα δύο τελευταία μέρη, «H Ερημιά του Νοσφιστή» και «Η Μάχη των Πέντε Στρατών» (αν και στο τελευταίο περιορίστηκε σε μια μόνο σκηνή), είναι ο δημοφιλέστατος Κος Κάμπερμπατς. Για τις εκφράσεις και την κίνηση του δράκου, ο ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετά motion capture γυρίσματα και το αποτέλεσμα αυτού ήταν άκρως εντυπωσιακό.


5. Γουίλεμ Νταφόε - Ταρς Τάρκας
Στην όχι και τόσο επιτυχημένη εμπορικά ταινία «John Carter: Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους», ο Γουίλεμ Νταφόε ενσαρκώνει τον Ταρς Τάρκας, μαχητή του πλανήτη Μπαρσούμ και συμμάχου του Τζον Κάρτερ. Οι ηθοποιοί, στο χώρο των γυρισμάτων, στέκονταν σε ξυλοπόδαρα, προσφέροντας περισσότερη πειστικότητα στην αλληλεπίδραση των χαρακτήρων.

6. Μαρκ Ράφαλο -Hulk
Ένας σούπερ ήρωας που έχουν υποδυθεί στο παρελθόν τόσο ο Έρικ Μπάνα (2013) όσο και ο Έντουαρτ Νόρτον (2008). Σε αντίθεση με αυτούς τους δύο ρόλους, ο μεταγενέστερος Hulk του Ράφαλο στις ταινίες των "Εκδικητών", κατάφερε να σημειώσει την τέλεια ισορροπία μεταξύ ανεξέλεγκτου θυμού και ηρωισμού καθώς δόθηκε περισσότερη σημασία στο να τονιστεί η ανθρώπινη πλευρά του τρομερού Hulk.


7. Ζόε Σαλντάνα- Nαιτίρι

Στον τεραστίων διαστάσεων blockbuster και τρισδιάστατο κόσμο του Τζέιμς Κάμερον, "Avatar", η ηθοποιός Ζόε Σαλντάνα κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα σε αυτόν τον μπλε κόσμο, με την ερμηνεία της ως περήφανη πολεμίστρια Neytiri που ερωτεύεται με τον πεζοναύτη Jake Sully, που παίρνει απόσπαση στον πλανήτη Πανδώρα για μια μοναδική αποστολή. Η Σαλντάνα καταφέρνει να μας κάνει να ξεχάσουμε πως ο χαρακτήρας της είναι κατασκεύασμα ενός υπολογιστή.



8.  Tζίμ Κάρρευ- Εμπενίζερ Σκρουτζ

O σκηνοθέτης του «Beowulf» και «Πολικό Εξπρές» Ρόμπερτ Ζεμέκις εμπιστεύεται τον Τζιμ Κάρεϊ κι αυτός ως Εμπενίζερ Σκρουτζ της πασίγνωστης «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς, χαρίζει το εύπλαστο πρόσωπό και το εκπληκτικό ταλέντο του, στην απόδοση διάφορων ρόλων (υποδύεται συνολικά 7 χαρακτήρες στην ταινία).


9. Αντι Σέρκις -Kαπετάνιος Χάντοκ
Ναι πάλι Άντι Σέρκις. Αυτή τη φορά ως Καπετάνιος Χάντοκ στις "Περιπέτειες του Τεν Τεν". Ο πρώτος motion capture ρόλος του ηθοποιού σημειώθηκε στην  στην ταινία κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στη Γαλλικής καταγωγής σειρά βιβλίων κόμικ. Ένας φωνακλάς χαρακτήρας που έχει μεγάλη αδυναμία στο ποτό με τον οποίο ο Σέρκις έδειξε και την κωμική του πλευρά.
Ο εκφραστικότατος Άντι Σέρκις παραμένει δικαίως ο καλύτερος σε αυτού του είδους υποκριτική ερμηνεία.


10. Άλαν Tούντικ-  Σόνι
Στην ταινία «Εγώ το Ρομπότ» σε σκηνοθεσία του Άλεξ Πρόγιας, ο Σόνι, ένα ρομπότ με συναισθήματα, ψυχή και ελεύθερη βούληση βρίσκει το ερμηνευτικό βάθος του Άλαν Τούντικ και χαρίζει σε ένα μηχανικό πλάσμα, οργανική υπόσταση


Παρασκευή Γιουβανάκη
*αναδημοσίευση από cinemag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου