Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

The Belier Family/ La Famille Belier κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Eric Lartigau
Ηθοποιοί: Karin Viard, Louane Emera, Francois Damiens, Eric Elmosnino, Luca Gelberg, Roxane Duran

Έχοντας κερδίσει συγκρίσεις με κλασικές πια επιτυχίες όπως
το «Μπίλι Έλιοτ: Γεννημένος Χορευτής», τους πιο πρόσφατους «Άθικτους» αλλά και την περσινή κωμωδία «Θεέ Μου, Τι Σου Κάναμε;», η «Οικογένεια Μπελιέ» σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία, κόβοντας πάνω από επτάμιση εκατομμύρια εισιτήρια και εξασφαλίζοντας διανομή σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως. Εκτός από εισιτήρια όμως έχει κερδίσει και την αγάπη μας.


Όλα τα μέλη της οικογένειας Μπελιέ είναι κωφάλαλα εκτός από την 16χρονη Πόλα, η οποία εκτελεί και χρέη διερμηνέα σε καθημερινή βάση, για τη διευκόλυνση των οικογενειακών υποχρεώσεων. Στην καρδιά της οικογένειας, βρίσκεται το ζευγάρι κωφών που πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρώτο πλήγμα στην αρμονική τους ζωή όταν  η κόρη τους φτάνει στην επώδυνη στιγμή της ενηλικίωσης. Μια ημέρα, υπό την ενθάρρυνση του δασκάλου της ανακαλύπτει το ταλέντο της στο τραγούδι και έτσι η Πόλα αποφασίζει να λάβει μέρος στον μουσικό διαγωνισμό “Radio france”. Μία απόφαση ζωής που σημαίνει για εκείνη ότι θα πρέπει να αφήσει για λίγο πίσω την οικογένεια της...

Ο σκηνοθέτης Lartigau, δεν παρουσιάζει την οικογένεια με τρόπο ώστε να μας κάνει να τη λυπηθούμε ούτε παρουσιάζει την ιδιαιτερότητά τους σαν εμπόδιο για να ζήσουν όπως αυτοί θέλουν. Δουλεύει εύστοχα την περίπτωση της κώφωσης δίχως να τοποθετεί τους χαρακτήρες σε μειονεκτική θέση-εξαιρετική η σκηνή όπου δεν υπάρχει ήχος και "ζούμε" αυτό που ζει και η οικογένεια.
Δίνει τα απαραίτητα δραματικά στοιχεία τις στιγμές που πρέπει ενώ φαίνεται πως προσπαθεί να αποφύγει τις μελοδραματικές ευκολίες. 
Παράλληλα προσφέρει έξυπνο και πετυχημένο χιούμορ στην πλοκή-η οικογένεια αποκαλεί τη νεαρή μαύρη αγελάδα, "Ομπάμα". 
Τον κεντρικό χαρακτήρα και ίσως τον πιο απαιτητικό ρόλο, την Πόλα-διερμηνέα της οικογένειας, υποδύεται η νεαρή Louane Emera, που σε αφήνει έκπληκτο με τη φυσικότητα της τη στιγμή που δεν είναι καν επαγγελματίας ηθοποιός (στην πραγματικότητα ασχολείται με το τραγούδι και διακρίθηκε στο γαλλικό The Voise, αλλά μετά τη βράβευσή της με Σεζάρ ανερχόμενης ηθοποιού, μάλλον θα ξανασκεφτεί την υποκριτική!).

Ένα φίλμ ανθρώπινο, ευχάριστο και συνάμα συγκινητικό αλλά όχι μελό. Σου δίνει τη δύναμη να πεισμώσεις και το κουράγιο να τα καταφέρεις. Να καταφέρεις ότι στόχο και αν έχεις στο μυαλό και στην καρδιά και ας μοιάζει με τρελό όνειρο.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου