Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

You've Got Mail, ένα remake που αγαπήσαμε.


Tη δεκαετία του 1990, κυκλοφόρησε το remake της ταινίας "Ερωτική φωλιά"("The Shop Around the Corner"), με τίτλο "You've Got Mail". Μια αμερικάνικη ερωτική κομεντί, σε σκηνοθεσία Nora Ephron, με πρωταγωνιστές τους Meg Ryan και Tom Hanks, ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι με καταπληκτική χημεία, που αγαπήσαμε αρχικά μέσα από το "Sleepless in Seattle" (1993). Την "Ερωτική φωλιά" είχε ακολουθήσει ένα ακόμη remake, συγκεκριμένα τη χρονιά του 1949, με τον τίτλο "In the Good old Summertime", που ανήκει στο είδος του musical.

Η σκηνοθέτης Nora Ephron έμεινε πιστή στη βασική γραμμή της "Ερωτικής Φωλιάς", όμως άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας του μελλοντικού ζευγαριού με αφορμή την πρόοδο της τεχνολογίας. Έτσι, οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες επικοινωνούν ανώνυμα με e-mail, ενώ στην "Ερωτική φωλιά" η επικοινωνία των δύο πραγματοποιείται, όπως είναι λογικό λόγω εποχής, με αλληλογραφία. Επίσης χαρακτηριστικό της εποχής του '90 που προστέθηκε στο σενάριο, είναι η απειλή που δέχεται ένα μικρό μαγαζάκι από ένα νέο πολυκατάστημα.

Οι Kathleen Kennede (Meg Ryan) και Joe Fox (Tom Hanks), που στη συνέχεια θα ερωτευτούν, γνωρίζονται αρχικά ως δύο αντίπαλοι στον εργασιακό χώρο. Η πρώτη είναι ιδιοκτήτρια ενός παιδικού βιβλιοπωλείου, ένα μαγαζάκι με γλυκιά και φιλική ατμόσφαιρα. Το όνομα του βιβλιοπωλείου είναι "The Shop Around the Corner", γεγονός που αποτελεί φόρο τιμής στην ομότιτλη ταινία που σκηνοθέτησε ο Ernst Lubitsch, το 1940.

Από την άλλη, ο Joe Fox, είναι γόνος οικογένειας που έχει στο όνομα της μια μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων με την επωνυμία "Barne & Noble" και πρόκειται να ανοίξει ένα ακόμη υποκατάστημα στην απέναντι γωνία από το μαγαζί της Kathleen. Οι δύο τους όπως είναι αναμενόμενο, δεν έχουν καλές σχέσεις όταν συναντιούνται από κοντά. Δύο άτομα από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Η μία ανεξάρτητη επαγγελματίας, απολαμβάνει και αγαπά το μικρό μαγαζί της, συμπεριφέρεται σαν οικογένεια με τους πελάτες της. Ο Joe βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της όχθης και όντας μεγαλοεπιχειρηματίας, συνήθισε να ζει σε έναν κατά βάση απρόσωπο κόσμο, όπου το χρήμα και ο ανταγωνισμός κυριαρχούν. Το κατάστημά του διακατέχεται από απροσωπία, οι πελάτες απλά αφήνουν τα λεφτά τους και φεύγουν.

Η μοίρα όμως φέρνει τους δύο χαρακτήρες να συναντηθούν και σε ένα chat room, όπου με ψευδώνυμα, η Kathleen ως "Shopgirl" και ο Joe ως "Brinley", συνομιλούν καθημερινά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ερωτικό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές. Μετά από ορισμένα περιστατικά έρχονται στο πολυπόθητο σημείο της αναγνώρισης του έρωτα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και στις τρεις ταινίες ο άντρας είναι αυτός που μαθαίνει πρώτος ποιο είναι το πρόσωπο με το οποίο συνομιλεί στο chat και το ερωτεύτηκε, αλλά και αυτός που θα ενεργήσει ώστε να πέσουν οι μάσκες αφού αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το όμορφο love story...και ζήσαν αυτοί καλά και' μεις καλύτερα!

Το "You've Got Mail" είναι μια καλογυρισμένη ταινία που καταφεύγει σε μια ευφυή χρήση των συμβάσεων και της πλοκής των ρομαντικών κωμωδιών των κωμωδιών '30 και '40 και παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις αγαπημένες και αξέχαστες ρομαντικές ταινίες που λατρεύεις να παρακολουθείς τρώγοντας γλυκά.

Καλή προβολή!
Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου