Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Έχεις Instagram? Ορίστε μερικοί εμπνευσμένοι διευθυντές Φωτογραφίας που μπορείς να ακολουθήσεις!


Σαν «κοινοί θνητοί», μερικοί από τους διασημότερους και πιο επιτυχημένους διευθυντές Φωτογραφίας, έχουν προσωπικό λογαριασμό στο Instagram και ανεβάζουν  μοναδικές φωτογραφίες  που ερωτεύεσαι!
Πριν τους αναφέρουμε, ας πούμε  δύο λόγια για μία από τις πιο όμορφες πτυχές της 7ης Τέχνης, αυτή της φωτογραφίας. 
Οι κινηματογραφιστές έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις ταινίες να δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με τη χρήση του χρώματος, του φωτισμού, των οπτικών εφέ. Ακόμη και πριν την έλευση του χρώματος στον κινηματογράφο, τα τρία αυτά στοιχεία έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο και βοηθούσαν τους κινηματογραφιστές να μεταδώσουν μέσω της εικόνας συναισθήματα και πληροφορίες. 
Οι κινηματογραφιστές χρησιμοποιούν το χρώμα για να κάνουν υπαινιγμούς, να αποδώσουν χαρακτηριστικά στοιχεία και να καλλιεργήσουν συμβολικούς δεσμούς.
Στην ιστορία του παγκόσμιου Κινηματογράφου έχουν περάσει, και συνεχίζουν Να εμφανίζονται, αρκετοί αξιόλογοι διευθυντές Φωτογραφίας. Μερικούς από αυτούς έχουμε την ευκαιρία να τους βρούμε στο Instagram, να τους ακολουθήσουμε, να θαυμάζουμε τις μοναδικές φωτογραφίες που δημοσιεύουν αλλά και να εμπνευστούμε από αυτές.

Robert Richardson. visine_vision
Ο κινηματογραφιστής που εμπιστεύεται τόσο ο Martin Scorsese όσο και οι Oliver Stone και Quentin Tarantino. Έχει φωτίσει το “Casino” και το “Hugo”, το επικό “Platoon” και το “Ηeaven and Earth”, τα “Kill Bill” και το “Django Unchained” κ.α. Yπήρξε κάμποσες φορές προτεινόμενος και έχει κερδίσει τρία Ακαδημαικά βραβεία μέχρι τώρα. 
 “JFK”(1991) από O.Stone , “The Aviator”(2004)   και “Hugo”(2011) από  M. Scorsese, του χαρίσανε το πολυπόθητο για πολλούς, αγαλματίδιο.

Emmanuel Lubezki. chivexp  


Ή αλλιώς “Chino”. Μεξικάνος στην καταγωγή, συμπληρώνει στο πλούσιο βιογραφικό του και εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τις δύο. Οι δύο αυτές νίκες σημειώνονται στις δύο τελευταίες απονομές των Ακαδημαικών βραβείων. Η μία για το φετινό νικητήριο “Βirdman”, και η δεύτερη για το περσινό “Gravity”. Όσοι-ες έχετε δει τις ταινίες αυτές, ο λόγος της διάκρισης του Lubezki είναι εμφανέστατος. 

Wally Pfister. wpfister

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιος φωτίζει τα φιλμ του Christopher Nolan? Από το 2000 και έπειτα, ο κύριος Wally (Walter) Pfister, είναι ο διευθυντής Φωτογραφίας σε ότι ταινία έχει δημιουργήσει ο Nolan, εκτός από την τελευταία, “Interstellar”. Παράλληλα, στην κινηματογραφική του καριέρα αποφάσισε να προσθέσει και τη σκηνοθεσία, με το (όχι και τόσο επιτυχημένο) “Transendence” το 2014, με πρωταγωνιστή τον J. Depp. 

Mattew Libatique. libatique

Ο φωτογράφος στον οποίο ο Darren Aronofsky εμπιστεύτηκε  το παρθενικό του «Π», το “Requiem for A dream” και το οσκαρικό “Black Swan. 
Μάλιστα, ένα από τα πλάνα που φώτισε για την ταινία “The Fountain” φιλοξενείται στο video με τον πιασάρικο τίτλο «135 Shots That Will Restore Your Faith in Cinema» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες! 

Manuel Alberto Claro. manuelclaro

Η “Melancholia” του ‘αγαπημένος  να μισούνε’ Lars Von Trier, δεν έχει εκπληκτική φωτογραφία? Αυτό οφείλεται στον Χιλιανό-Δανό κινηματογραφιστή Manuel Alberto Clarο, που αφού άφησε ευχαριστημένο τον ιδιότροπο σκηνοθέτη, ξανασυνεργάστηκε μαζί του στο τολμηρό “Νymphomaniac” που ακολούθησε δύο χρόνια μετά. 

Autumm Durald. addp

Μια πληθώρα από διαφημιστικά, ταινίες μικρού μήκους και video clip για μουσικά ονόματα όπως London Grammar και Arcade Fire, αναγράφονται στο βιογραφικό της Autumm Durald. Πρόσφατα, ανέλαβε με επιτυχία τη φωτογραφία στο σκηνοθετικό ντεπούτο της Gia Coppola, “Palo Alto” με πρωταγωνιστές την Emma Roberts και τον James Franco δίνοντας του μια νωχελική, ονειρική ατμόσφαιρα. Aναμένουμε για το επόμενο project της…

Phedon Papamichael. papa2

 O ελληνικής καταγωγής Φαίδων Παπαμιχαήλ, θεωρείται πλέον ένας από τους πιο καταξιωμένους κινηματογραφιστές έχοντας  χτίσει μια δυναμική καριέρα πολλών χρόνων, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολύ πιθανόν, στο άκουσμα του ονόματος του να σας έρχεται στο μυαλό το “Nebraska” του Alexander Payne, το ασπρόμαυρο αριστούργημα που κυκλοφόρησε το 2013. Το δίδυμο Papamichael- Payne το ξανασυναντάμε στους «Απογόνους» (2011) και στο «Πλαγίως»(2004). 
“Walk the Line” και “The Monuments Men”, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς του.
Rachel Morrison. rmorrison
Aπό το 2002 μέχρι και σήμερα, η 37χρονη Αμερικανίδα Rachel Morrison τραβάει τα βλέμματα μέσα από την επαγγελματική της δουλειά σε κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές-μερικές από τις οποίες θεωρούνται διαμάντια. “Fruitvale Station” και “Cake” με την Jennifer Aniston στον κεντρικό ρόλο, σημειώνονται στις πιο πρόσφατες δουλειές της.  Στο Instagram προφίλ της, τώρα τελευταία, μοιράζεται μαζί μας εκτός  από κάποιες ερωτεύσιμες τοποθεσίες και φωτογραφίες με το νεογέννητο μωρό της! 


Παρασκευή Γιουβανάκη
Aναδημοσίευση από http://www.cinemag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου