Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Love at First Fight/Fighters/Les combattants κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Thomas Cailley
Hθοποιοί: Adele Haenel, Kevin Azais, Antoine Laurent

To σκηνοθετικό ντεμπούτο του Thomas Cailley φέρνει μια ανατρεπτική ρομαντική κομεντί που αντιστρέφει τους ρόλους ανάμεσα στα δύο φύλα με αποτέλεσμα να κερδίσει τέσσερα βραβεία Σεζάρ. 
Εκεί που συνηθίσαμε τα στάνταρ αφηγηματικά δεδομένα στο ρομαντικό είδος και στην κλασική κινηματογραφική μεταφορά της μάχης των δύο φύλων, ο Thomas Cailley απλόχερα και δίχως δημιουργικό δισταγμό, τα αλλάζει και καταφέρνει να μας τραβήξει το ενδιαφέρον.

Περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του, ο Arnaud έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι. Μέχρι που θα συναντήσει τη Madeleine, μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα, με καλογυμνασμένο σώμα και ένα σωρό προφητείες για το τέλος του κόσμου. Εκείνος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Εκείνος δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, εκείνη τσακώνεται, τρέχει, κολυμπάει και σπρώχνει τον εαυτό της στα άκρα. Αν και δεν του έχει ζητήσει τίποτα, μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει για αυτήν; Είναι μια ιστορία αγάπης, ή επιβίωσης, ή και τα δύο.

Όπλα του σκηνοθέτη-σεναριογράφου (σε συνεργασία με την Claude Le Pape) είναι οι διακριτικές χιουμοριστικές πινελιές, τα άμεσα κοινωνικά μηνύματα  και η πρωταγωνίστρια Adele Haenel-την ξεχωρίσαμε από το γαλλικό διαμάντι "Suzanne" (2013), που ενσαρκώνει την ασυγκράτητη σε επίπεδα εκνευρισμού, μαχητική Madeleine. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως η 26χρονη ηθοποιός τιμήθηκε με το δεύτερο Σεζάρ της για τον ρόλο της Madeleine-το πρώτο το είχε κερδίσει για την ερμηνεία της στο "Suzanne".

Η Madeleine κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να διεκδικήσει τη θέση που της αναλογεί σε έναν παράλογο και συνάμα άδικο κόσμο. Προετοιμάζει και εκπαιδεύει σκληρά τον εαυτό της για το τέλος του κόσμου που πλησιάζει- έχει πλησιάσει, απειλητικά. Όμορφο και συγκινητικό να βλέπουμε πορτρέτα νεαρών χαρακτήρων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον κινηματογράφο μιας και γίνεται λόγος για ταινία, να προβληματίζονται και κυρίως να νοιάζονται για την κοινωνία που ζούμε σήμερα, και όχι για το τι λιπ γκλοζ θα φορέσουν στην παραλία.

Mια πρωτότυπη ιστορία νεανικού έρωτα, που εκτός των άλλων, προσφέρει τροφή για σκέψη στις νεαρές ηλικίες.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου