Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Τετάρτη 04:45 κριτική ταινίας


Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου 
Hθοποιοί: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Αδάμ Μπουσδούκο, Γιώργος Συμεωνίδης, Mimi Branescu, Μαρία Ναυπλιώτου

Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του με την «Ιστορία 52» ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει με ένα ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία αυτοσαρκαστικού, μαύρου χιούμορ και αριστοτεχνικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες.
Αθήνα, Χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος τώρα. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου, τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει και ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, σηκώνει επιτέλους το ανάστημα του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί.

O φωτισμός neon δίνει μια ιδιαίτερη λάμψη στο χώρο και τραβά αμέσως το μάτι του θεατή. Έτσι ακριβώς και το πολυαναμενόμενο "Τετάρτη 04:45" του Αλέξη Αλεξίου, που διόλου τυχαία  είναι όλο φωτισμένο ή μάλλον βυθισμένο, μέσα σε neon φωτισμούς και σε αποπνιχτική νυχτερινή ατμόσφαιρα. Κάπου εκεί μέσα χάνεται και μια βροχερή και συνάμα απειλητική Αθήνα του σήμερα.
Το κεντρικό πρόσωπο της σεναριακής ιστορίας, τον φαινομενικά loser αλλά γενναίο Στέλιο, υποδύεται ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς, ο Στέλιος Μάινας. Σεναριακός χαρακτήρας και ηθοποιούς μοιράζονται το ίδιο όνομα. Ο Στέλιος Μάινας δείχνει να έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου, είναι σοβαρός και μετρημένος, γεμάτος εσωτερική ένταση όπως ακριβώς και ο χαρακτήρας της "Τετάρτης". 

Για τους Έλληνες θεατές και τα ελληνικά κινηματογραφικά δεδομένα, μια τέτοια ταινία, στιλιστικά απίστευτη που ακολουθεί ένα πιο μοντέρνο ύφος αφήγησης από το κλασικό του είδους νουάρ (για αυτό και πολλοί το χαρακτήρισαν "μοντέρνο νεο-νουάρ"), εκτός από ενδεχόμενη έκπληξη που θα προκαλέσει, αποτελεί και έναν πολύ καλό οιωνό.

Ακόμη μια ελληνική παραγωγή που μας κάνει περήφανους!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου