Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Clouds of Sils Maria κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Olivier Assayas
Ηθοποιοί: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloe Grace Moretz, Brady Corbet

Με φόντο το θεσπέσιο τοπίο της ομότιτλης περιοχής και των βουνοκορφών των Άλπεων, o Olivier Assayas ("Something In The Air", "Carlos"),  τοποθετεί τρεις ολότελα διαφορετικές γυναίκες, σε ένα αδιάκοπο παιχνίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία.
Οι "κανόνες" αυτού του παιχνιδιού, αφορούν το τίμημα της διασημότητας, τη μάχη με το παρελθόν, την εμπορευματοποίηση του κόσμου του θεάματος και την αιώνια «σύγκρουση» ανάμεσα στο μαζικό ποπ θέαμα και την υψηλή τέχνη. Θεματικές που φέρνουν στο μυαλό το αξεπέραστο "All about Eve" αλλά και το πιο πρόσφατο "The Congress" με πρωταγωνίστρια την Robin Wright.

Στο απόγειο της διεθνούς της καριέρας, η ηθοποιός Μαρία Έντερς, αναλαμβάνει να παίξει στη θεατρική συνέχεια του ρόλου που την καθιέρωσε, 20 χρόνια πριν. Τότε είχε τον ρόλο της Ζίγκριντ, μιας νεαρής όμορφης γυναίκας, που με την συμπεριφορά της οδηγεί το αφεντικό της, την Έλενα, στην αυτοκτονία. Αυτή τη φορά όμως, της ζητείται να παίξει τον ρόλο της Έλενα, μιας ομοφυλόφιλης γυναίκας που εκτός από τα φαντάσματα από το παρελθόν, έχει να αντιμετωπίσει και τον χρόνο που περνά. Η Μαρία φτάνει στην απομονωμένη περιοχή των Άλπεων, το Σιλς Μαρία, μαζί με τη βοηθό της Βάλενταϊν. Εκεί θα συναντήσει την Τζοάν, μια νεαρή στάρλετ με ροπή προς τα σκάνδαλα, μέσα από την οποία θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, τις φοβίες και τις προσδοκίες που είχε στη ζωή της καθώς διαπιστώνει ότι οι δύο ρόλοι, αλλά και οι δύο αυτές γυναίκες είναι απλώς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Πανέμορφα και μαγευτικά τα καρποσταλικά πλάνα αλλά αχρείαστα τα περισσότερα καθώς απομακρύνονται από το μονοπάτι της πραγματικής ουσίας του σεναρίου, η οποία απέχει μίλια μακριά από το πόσο όμορφο μπορεί να είναι ένα τοπίο. Η σκηνοθετική εκμετάλλευση του χώρου δίνει στο ανθρωποκεντρικό δράμα, ρηχό και άνοστο χαρακτήρα.
Μαζί με τα αχρείαστα πανοραμικά πλάνα υπολειτουργούν και μερικές ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Αλήθεια τι απέγινε η γοητευτική βοηθός της ηθοποιού? 

Το καλύτερο κομμάτι της ταινίας είναι οι ερμηνείες. Τα λόγια είναι πάντα περιττά για τη Juliette Binoche που δίνει για ακόμη μια φορά σπουδαία ερμηνεία. Η Kristen Stewart, στέκεται ισάξια δίπλα της, ζώντας τον ρόλος της, δίχως απλά να πετάει τις ατάκες της. Πολύ καλή ερμηνεία δίνει και η νεαρή Chloe Grace Moretz υιοθετώντας μια κακομαθημένη, ψωνίστικη συμπεριφορά.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου