Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

A Girl Walks Home Alone at Night κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Ana Lily Amirpour
Hθοποιοί: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh

Διαβάζουμε τη λέξη "βρικόλακας" σε περίληψη ταινίας και μας δημιουργούνται αμφιβολίες-καθόλου παράξενο μιας που το "είδος" αυτό δίνει και παίρνει τα τελευταία χρόνια. Μερικές ανάλογες περιπτώσεις ήταν διαμάντια (βλ."Only Lovers Left Alive" του Jim Jarmusch!) ενώ άλλες ήταν ένα...χάλι. Στην πρώτη περίπτωση (ευτυχώς) βρίσκεται το εντυπωσιακό "A Girl Walks Home Alone at Night". Mε πρωταγωνιστή να φέρνει πολύ σε James Dean και με μουσικές επιλογές που συνδυάζονται τέλεια με τις οπτικές παρεμβάσεις, αυτή η περίεργη ιστορία αγάπης είναι ένα φιλμ που δεν θυμίζει σε τίποτα το Ιρανικό σινεμά του σήμερα. Η σκηνοθεσία είναι της Ana Lily Amirpour, που πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη. Το στόρυ βασίζεται σε κόμικ της ίδιας, ενώ το σύνολο της ταινίας περικλείεται από μια ασπρόμαυρη, μυστηριώδης, καταπληκτική αισθητική που σου προκαλεί ανατριχίλα..όταν είναι απαραίτητο.

Η ταινία έχει να κάνει με μια μοναχική βρικόλακα που βρίσκεται σε μια πόλη φάντασμα στο Ιράν, που ονομάζεται Bad City. Ένα νεκροζώντανο κορίτσι που παραμονεύει στις σκιές και παρακολουθεί τις ζωές των πιο ανήθικων ψυχών που περιφέρονται στην πόλη, που είναι γεμάτη με τα κατακάθια της κοινωνίας, όπως πόρνες, προαγωγούς και ναρκομανείς. Σ’ αυτή την ερειπωμένη πόλη, βρίσκει τον έρωτα. Δημιουργεί μια απροσδόκητη σχέση με ένα νεαρό αγόρι, που είναι επίσης παγιδευμένο σε μια σειρά δύσκολων καταστάσεων. Είναι σαν να είναι δύο καταραμένοι εραστές, καθώς αυτή είναι βρικόλακας και αυτός δεν είναι. 


H θρησκευτική, απάνθρωπη αντιμετώπιση του γυναικείου φύλου στις ανατολικές χώρες, είναι ένα ευαίσθητο θέμα που φυσικά δεν περνά απαρατήρητο από τη σεναριακή και σκηνοθετική ματιά. Ευτυχώς δεν περιορίζεται σε μια απλή αναφορά αλλά βασίζει την ιστορία και την εξέλιξη του σεναρίου εξ' ολοκλήρου πάνω σε αυτό, με την πρωταγωνίστρια-εκδικητή να κρύβεται στις σκιές και να θερίζει. Η ανδρική παρουσία παρουσιάζεται αδύναμη, ενώ άντρες-αποβράσματα πέφτουν θύματα της. 

Μακάρι μέσω μιας ταινίας, να δοθεί στην τραγική κατάσταση που κυριαρχεί (κυρίως) στην Ανατολή, η προσοχή που της αναλογεί.

Υ.Γ. "Βe a good boy.."
Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου