Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Trash κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stephen Daldry
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Rickson Tevez,Gabriel Weinstein, Jesuita Barbosa, Rooney Mara, Martin Sheen, Wagner Moura 

Η νέα ταινία του Stephen Daldry (μας έχει χαρίσει αξέχαστες ταινίες  όπως το “Hours” και το “The Reader”) βασίζεται στο μυθιστόρημα του Άντι Μάλιγκαν, που για να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, διασκευάστηκε από τον Ρίτσαρντ Κέρτις, σκηνοθέτη και σεναριογράφο του "Love Actually".


H υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:"Τρία ανήλικα παιδιά, που η καθημερινότητα τους είναι να ψάχνουν για χρήσιμα πράγματα σε χωματερή, ανακαλύπτουν μια τσάντα με χρήσιμα έγραφα.Γρήγορα στο κατόπι των αγοριών θα βρεθεί και η (διεφθαρμένη) αστυνομία και ο τοπικός υπόκοσμος, αλλά τα παιδιά είναι αποφασισμένα να μην το βάλουν κάτω, να εκθέσουν το κατεστημένο και να βγουν νικητές."

Πρώτα ονόματα αυτά των Rooney Mara και  Martin Sheen-αφού είναι και οι πιο γνωστοί, σε κάνουν να πιστεύεις πως είναι πρωταγωνιστές. Και όμως, έχουν δεύτερους έως και τρίτους ρόλους (αυτό δεν σημαίνει όμως πως περνάνε αδιάφοροι). Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι τα 3 αγοράκια-Gabriel Weinstein, Rickson Tevez, Eduardo Luis, που υποδύονται τα χαμίνια που ζουν μες στα σκουπίδια. Τα ονόματα αυτών μάλλον θα' πρεπε να ήταν πρώτα...


Tα "χαμίνια" ζουν-στην κυριολεξία, μέσα στα σκουπίδια, αλλά και από τα σκουπίδια, καθώς εργάζονται στις τεράστιες χωματερές. Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει και στα παιδιά αυτά επειδή αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια από τους δήθεν ανώτερης κοινωνικής τάξης, οι οποίοι "τυχαίνει" να είναι μέσα στην ατιμία, τη διαφθορά. Εν ολίγοις, την "καθαρή" βρωμιά. 



Τα τρία αγοράκια-άγνωστα ακόμη στo χώρο του κινηματογράφου, αλλά καιρός να τα μάθουμε, γεμάτα ενέργεια και χωρίς ίχνος δισταγμού,  τρέχουν από χαντάκι σε χαντάκι για να ανακαλύψουν την αλήθεια. Οι ερμηνείες τους φυσικότατες. Νομίζεις πως συμπεριφέρονται και αντιδρούν όπως και σε περιπτώσεις δίχως μια κάμερα να τους κινηματογραφεί.

To μοντάζ συνεργάζεται ομαλότατα με την ενέργεια και τη ζωντάνια των αγοριών με αποτέλεσμα την κορύφωση της έντασης. Και το μουσικό κομμάτι-αυτή η αλήτικη μουσική που ακούμε, συμπληρώνει τον χαρακτήρα της ταινίας.

Τρία αγοράκια που για πολλούς "καθαρούς" δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, δεν διστάζουν να τα βάλουν με το διεφθαρμένο πολιτικό και αστυνομικό σύστημα. Ακούγεται ίσως σαν παραμυθάκι σε πολλούς αλλά καλό είναι να μην μείνουμε στην επιφάνεια. Στο πρόσωπο αυτών των παιδιών, μπορεί να τοποθετηθεί ο καθένας από εμάς.

Να τονίσω πως "Τα σκουπίδια" δεν είναι κάτι που δεν έχουμε δει ξανά στη μεγάλη οθόνη (ίσως σας θυμίσει κάτι από "Slumdog Millionaire" και από την "Πόλη του Θεού" ) παράλληλα όμως τίποτα δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι μια πολύ καλή ταινία δράσης, στην οποία εντοπίζονται και στοιχεία θρίλερ, που μας κρατά σε ένταση και αγωνία (αλλά και νεύρα για τη διαφθορά που κυριαρχεί!). 

Κρατάμε τέλος(και ας μείνουμε σε αυτό), πως τα μηνύματα της προς εμάς είναι ξεκάθαρα. Η ιστορία που διαδραματίζεται είναι γεμάτη θάρρος και αισιοδοξία δίνοντας λίγη παραπάνω δύναμη στους θεατές.


Παρασκευή Γιουβανάκη      
Βαθμολογία 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου