Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Βlue ruin κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία:Jeremy Saulnier
Ηθοποιοί: Macon Blair, Devin Ratray, Amy Hargreaves


Yπόθεση ταινίας:"Η ήσυχη ζωή ενός μυστηριώδους περιθωριακού τύπου, αναστατώνεται από κάποια συνταρακτικά νέα. Εξοργισμένος, επιστρέφει στη γενέτειρα του με σκοπό την εκδίκηση. Σύντομα θα βρει τον εαυτό του μπλεγμένο σε μια βίαιη μάχη προσπαθώντας να προστατέψει την αποξενωμένη οικογένεια του."

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, δεν μπορείς να μην αισθανθείς την επιβλητικότητα της φωτογραφίας. Η ταινία γίνεται ακόμη πιο μυστήρια και ατμοσφαιρική χάρης αυτήν (την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης που είναι διευθυντής φωτογραφίας και αυτή είναι η 2η σκηνοθετική του δουλειά). 

Παρακολουθώντας τις πρώτες σκηνές, αργούμε να καταλάβουμε την πραγματική αξία αυτού του έργου, καθώς απουσιάζουν η ομιλία και η δράση. Ειδικά στην περίπτωση των θρίλερ, αυτό προκαλεί (φυσικά) βαρεμάρα . Όταν όμως "προχωράμε" πιο βαθιά στην ταινία, παρατηρούμε πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο θριλεράκι αμερικάνικης παραγωγής. .


H ιστορία εκδίκησης ξεκινά να ξετυλίγεται μπροστά μας. Κανένα από τα πλάνα δεν αποτελεί άσκοπη κίνηση της κάμερας.  Όλα έχουν τη δική τους "ομιλία". Μέσα από τα καλαίσθητα αυτά πλάνα, νιώθουμε την απερίγραπτη οργή του ήρωα, τη μοναξιά που τον κατακλύζει εδώ και χρόνια λόγω της οικογενειακής απώλειας που βιώνει, την επιμονή του -παρά τις καθόλου τυχαίες γκάφες που τον δείχνει η σκηνοθεσία να κάνει, ώστε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τον σκοπό του με οποιοδήποτε τίμημα καθώς αδιαφορεί για την κατάληξη αυτού. Η ερμηνεία του Macon Blair σε συνδυασμό με το πάντα αινιγματικό του βλέμμα κάνει ακόμη πιο μυστήρια την ατμόσφαιρα των "Ερειπίων".

To "Βlue ruin" είναι ένα ακόμη ιδιαίτερο, χαμηλών τόνων κομμάτι του ανεξάρτητου Αμερικάνικου κιν/φου, που καταφέρνει-παρά το γεγονός πως οι χαρακτήρες μιλάνε μία στο τέταρτο, να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή. Έτσι και εμείς καθόμαστε πιο αναπαυτικά στο κάθισμά μας περιμένοντας τη συνέχεια.

Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου