Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Francis Lawrence
Ηθοποιοί: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth,Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Woody Harrelson, Elizabeth Banks


Το παγκόσμιο φαινόμενο των «Αγώνων Πείνας» συνεχίζοντας την κινηματογραφική του πορεία, επιστρέφει με το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο (μόνο το πρώτο του κομμάτι, καθώς έχει γίνει μόδα πλέον να χωρίζεται το τελευταίο chapter σε δύο μέρη).


Είναι πλέον αναμφισβήτητο  πως η Jennifer Lawrence είναι η Katniss Everdeen. Η ερμηνεία της είναι εξαιρετική. 
Το cast  είναι σίγουρα από τα καλά χαρτιά της ταινίας. Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman δίνουν το δικό τους στίγμα ποιότητας στο "Hunger Games" αναβαθμίζοντας το από το επίπεδο του απλού action movie-blockbuster.
Αυτή που τραβάει  τα βλέμματα 
εξίσου, είναι η Elizabeth Banks που υποδύεται την ενδυματολόγο Effie Trinket.

Το κεφάλαιο αυτό έχει κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα και ήρθε η ώρα να το αποδείξει πιο ξεκάθαρα σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ταινίες. Σε αυτό το part, βρισκόμαστε στα έγκατα της Περιοχής 13 από όπου και ξεκινά η προετοιμασία για την πραγματοποίηση του αγώνα. Ο αγώνας για την επιβίωση και η εναντίωση στην καταπάτηση και αισχρή εκμετάλλευση της Capital.

Ναι μεν απουσιάζει η δράση που υπήρχε στα 2 προηγούμενα μέρη αλλά αυτή η απουσία μπορεί κάλλιστα να δικαιολογηθεί από το κομμάτι της υπόθεσης: οι "Αγώνες Πείνας" έχουν πάψει να γίνονται ενώ οι κεντρικοί ήρωες μάχονται πλέον για την ηθική και σωματική ελευθερία τους. 



Σημαντικό κομμάτι από πλευράς σεναρίου, είναι πως οι χαρακτήρες παρουσιάζονται πιο ολοκληρωμένοι από πριν.
Η Katniss συγκεκριμένα, φαίνεται να έχει ωριμάσει απίστευτα αλλά και οι υπόλοιποι ήρωες γύρω της παρουσιάζονται με όλα αυτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα ώστε ο θεατής να μπορεί να δημιουργήσει μια σφαιρική εικόνα για τον χαρακτήρα αυτών.


Το κερασάκι στην τούρτα είναι η τελευταία σκηνή που αποτελεί την κορύφωση του σασπενς. Με την επιλογή παράλληλου μοντάζ που δίνει δυναμισμό και τονίζει τη δραματουργία παρακολουθούμε μια την Katniss και μια το συσσωρευμένο και ετοιμοπόλεμο πλήθος. Το δε soundtrack αποκαθιστά επάξια σε σασπένς αρκετά οπτικά εφέ. 

Τέλος, το φαινομενικά αυτό παραμυθάκι έχει αρκετές ομοιότητες με την ανθρώπινη πραγματικότητα-όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάποιους παραλληλισμούς με τη δική μας πραγματικότητα σήμερα.


Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία: 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου