Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

We are the best κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία:  Lukas Moodysson
Hθοποιοί:  Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne

Η ταινία "We are the Best!" είναι βασισμένη στο κόμικ που σχεδιάστηκε από την γυναίκα του σκηνοθέτη, Coco Moodysson.  Έχει προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, στη συνέχεια συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Τορόντο ενώ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκυο.

Yπόθεση: Tρεις μικρές επαναστάτριες στη Στοκχόλμη της δεκαετίας του ’80, η Μπόμπο, η Κλάρα και η Χέντβιγκ, οι οποίες παρά τις διαφορές τους βρίσκουν το κοινό τους στοιχείο στη μουσική και φτιάχνουν μια μπάντα χωρίς να έχουν μουσικά όργανα, θέλοντας να αποδείξουν ότι η πανκ μουσική δεν έχει πεθάνει και ότι εκείνες είναι «οι καλύτερες».

Σε συνέχεια των "Δείξε μου Αγάπη", "Μαζί" και "Λίλια για Πάντα", η έβδομη ταινία του Lukas Moodysson που θυμίζει κάτι από το παρθενικό του "Fucking Amal", παρουσιάζει την Μπόμπο, την Κλάρα και τη Χέντβιγκ, σε μια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης από τους μεγάλους και το σχολείο. 

Mια ιστορία τρυφερή, συγκυνητική και παράλληλα αστεία με τον δικό της τρόπο. Τρία κοριτσάκια προσπαθούν και τολμούν να ξεχωρίσουν και κρατήσουν τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα και αυθεντικό στυλ, πάρα το γενικό "ωραίο" που επικρατεί. Μέσα από τα αλύπητα χτυπήματα που δίνουν στα drums τους φωνάζουν "Tολμάμε γιατί μπορούμε και γιατί έτσι θέλουμε!" Και δεν έχουν κανένα άδικο. Τα "αλύπητα" αυτά χτυπήματα συνοδεύει και ένα γεμάτο ένταση και ρυθμό soundtrack από σουηδική punk.

Τα βλέμματα τραβάνε οι τρεις μικρές Mira Barkhammar, Mira Grosin και Liv LeMoyne στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η κάθε μια με τη δική της ζωντάνια και το δικό της θράσος. Τελικά ισχύει αυτό που λέγεται πως οι μικροί ήρωες σώζουν πολλές φορές τις ταινίες..

Μέσα από όλη αυτή την "τσαχπίνικη" διάθεση της ταινίας και έχοντας έναν υπαρξιακό  γνώμονα να περικλείει τη θεματική της ενότητα, βγαίνει ένα χρήσιμο δίδαγμα για το ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα να κρατήσει το προσωπικό του στυλ-όποιο και αν είναι αυτό, αλλά και να παλέψει για αυτό.

Να προσθέσω επίσης πως δυστυχώς δεν λείπει η σεναριακή κοιλία που τραβά από τα μαλλιά την πλοκή.

Παρά το τελευταίο αυτό αρνητικό στοιχείο, πρόκειται για μια ξεχωριστή ταινία για την εφηβεία, λουσμένη από επαναστατικό πνεύμα και ζεστό χιούμορ.
Το "We are the best" δίνει τη δική του "μπουνιά" στο  bullying και στην κοινωνική κατακραυγή.
Kαλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου