Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

The Zigzag Kid κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Vincent Bal
Ηθοποιοί: Thomas Simon, Fedja van Huet, Jessica Zeylmaker

Φλαμανδική οικογενειακή ταινία βασισμένη στο best seller του Ισραηλινού Νταβίντ Γκρόσμαν, που ξεδιπλώνει ένα χρονικό αυτοανακάλυψης και πρόωρης ενηλικίωσης με τους όρους μιας περιπέτειας μυστηρίου.

Υπόθεση ταινίας: Ο ατίθασος Νόνο, μεγαλωμένος χωρίς μητέρα και από παιδί συνεπαρμένος με το επάγγελμα του αστυνομικού πατέρα του, στέλνεται στον θείο του για νουθεσία, όμως στο τρένο ανακαλύπτει πως ο μπαμπάς του κανόνισε αστυνομικό παζλ προς εξιχνίαση.

Όταν ξεκινά να ξεδιπλώνεται το μυστήριο της ιστορίας σαν θεατής αφήνεσαι, σε συνεπαίρνει το παραμυθάκι που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου. Αλλά η διάρκεια αυτού, μικρή...Επειδή η απεικόνιση της ιστορίας έχει άνευρο χαρακτήρα, δεν έχει την ένταση που ίσως απαιτεί η ιστορία. Επίσης νιώθεις ότι αυτό κάπου το έχεις ξαναδεί.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας περιορίζονται σε ορισμένες καλές ερμηνείες όπως αυτή του μικρού πρωταγωνιστή Thomas Simon (για ακόμη μια φορά την ταινία σώζουν οι μικροί ηθοποιοί) γεμάτη σκανταλιά και ενέργεια, αλλά και αυτή της Jessica Zeylmaker που υποδύεται την κάτι σαν μητριά του μικρού ήρωα, μια γυναικεία παρουσία γεμάτη μπρίο και ζωντάνια.


Ένα ακόμη ενδιαφέρον κιν/κο στοιχείο είναι οι αφηγηματικές τρίπλες που κάνουν την εμφάνισή τους, όπου ο ήρωας παίρνει ενεργό μέρος σε κομμάτια του παρελθόντος ενώ βρίσκεται στο παρόν του.


...Φαίνεται να υπόσχεται πολλά σαν ταινία, όπως δράση των παιδικών περιπετειών βλ. "Hugo", αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνει να τηρήσει το λόγο της.

Στο σύνολό της, είναι άνευρη, προβλέψιμη ως προς την πλοκή και τους χαρακτήρες. Παράλληλα, μερικοί από τους ηθοποιούς, παρασύρονται από την παιδικότητα της ταινίας και κάνουν και αυτοί σαν παιδιά...Πράγμα όχι ιδιαίτερα ευχάριστο.



Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου