Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

John Wick κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Chad Stahelski, David Leitch
Ηθοποιοί:  Keanu Reeves, Bridget Moynahan, Willem Dafoe, Ian McShane, Jason Isaacs

Μια (ακόμη) ιστορία εκδίκησης και μια περιπέτεια δράσης που διαδραματίζεται σε μια αγνώριστη νυκτερινή Νέα Υόρκη, σε μια ταινία η οποία περιλαμβάνει στοιχεία μαύρου χιούμορ με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό και λιγομίλητο Keanu Reeves. Ως συνταξιούχος εκτελεστής John Wick επιστρέφει στην ενεργό δράση για να εκδικηθεί αυτούς που δολοφόνησαν τον αγαπημένο του σκύλο και έκλεψαν το σπάνιο αυτοκίνητο του. 

Ο Keanu Reeves, που τον τελευταίο καιρό έχει αφιερωθεί στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο Man of Tai Chi, έφτασε 50 χρονών, κάτι που ομολογουμένως δεν του φαίνεται!Επιστρέφει λοιπόν με μια καταιγιστική περιπέτεια και αρνείται να αφήσει οτιδήποτε όρθιο στο πέρασμά του. Το θέμα πιστολίδι και ξύλο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο -μπορούμε να πούμε πως το κατέχει κατά πολύ μάλιστα. Mε μια φιλμογραφία  που περιλαμβάνει την τριλογία Matrix, τα δύο κεφάλαια του Speed, και το Point Break, σίγουρα θα νιώθει σιγουριά και άνεση για τον κόσμο των ταινιών δράσης. Εδώ, εμφανίζεται μελαγχολικός, λιγομίλητος-κάτι που τον κάνει ακόμη πιο γοητευτικό και μυστηριώδη, και κυρίως αποφασισμένος για την εκδίκηση που έχει βάλει σκοπό να πάρει. Η ερμηνεία του σταθερή και στιβαρή.
Σιγουριά για το "τα παίρνω όλα σβάρνα"-δράση, δεν έχει μονάχα ο πρωταγωνιστής. Η πρώτη αυτή απόπειρα σκηνοθεσίας και των δύο συνεργατών, χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση καθώς φαίνεται να ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν όταν χτίζουν τόσο θεαματικές και άρτιες σκηνές δράσης. Διόλου τυχαίο αφού και οι δύο θεωρούνται βετεράνοι του είδους έχοντας εργαστεί ως κασκαντέρ για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο  David Leitch έχει δουλέψει με τον Brad Pitt και τον αντικαθιστούσε σε ταινίες όπως "Fight Club", "Mr. and Mrs. Smith", και "Troy". Ο  Chad Stahelski εργαζόταν ως ντουμπλέρ για τον Μπράντον Λι (τον οποίο αργότερα αντικατέστησε) στο The Crow κι εκτέλεσε όλες τις σκηνές μάχης του Keanu Reeves  για την τριλογία των Matrix.  

Με τις περισσότερες σκηνές ανθρωποκυνηγητού να είναι γυρισμένες νύχτα και γεμάτες σκοτεινά χρώματα- ειδικά η σκηνή στο κλαμπ όπου κυριαρχεί το σκοτεινό μπλε και κόκκινο, είναι τέρμα γοητευτική και αγωνιώδης, το "John Wick" κερδίζει σε σασπένς. Εντυπωσιακό είναι και το επιλεγμένο soundtrack, που κάθε κομμάτι του ταιριάζει γάντι με αυτό που διαδραματίζεται στην κάθε σκηνή αντίστοιχα.

Μια ταινία λοιπόν, που θα αφήσει τους λάτρεις του είδους αρκετά ευχαριστημένους, αλλά όχι και τους πιο απαιτητικούς θεατές, για το λόγο του ότι δεν δείχνει κάτι το πρωτότυπο.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου