Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Hector and the Search for Happiness κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Peter Chelsom
Ηθοποιοί:  Rosamund Pike, Simon Pegg, Toni Collette, Christopher Plummer, Jean Reno

Το bestseller που έγινε ταινία. O Hector, ένας πλούσιος ψυχολόγος, νιώθει όλο και πιο δυσαρεστημένος από τη ζωή του. Έτσι, αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο προς αναζήτηση της ευτυχίας... 
Όλα ξεκίνησαν όταν η παραγωγός διάβασε το μυθιστόρημα του Francois Lelord, "Hector and the Search for Happiness" και έμεινε πραγματικά έκπληκτη. Αποφάσισε λοιπόν να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ώστε να μας εκπλήσσει και εμάς...

Λένε πως "Τα λεφτά, δεν φέρνουν την ευτυχία"..Ένας το λιγότερο ευκατάστατος ψυχολόγος, αποφάσισε να ταξιδέψει όλο τον κόσμο για να βρει..την ευτυχία.  Nαι  εντάξει, καθώς όλοι έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε τρία υπερατλαντικά ταξίδια μέσα σε λίγες μέρες για να βρούμε την "ευτυχία"! Ας είμαστε ρεαλιστές. Τα λεφτά ναι μεν δεν φέρνουν την ευτυχία αλλά μια χαρά σου δίνουν τη δυνατότητα να μπορείς γυρίζεις τον κόσμο από Σαγκάη, σε Αφρική και μετά στο Λος Άντζελες.Αν ο κύριος Hector δεν είχε τόσο χρήμα, σιγά που θα το έκανε!


Ο Hector, αν και  συμπαθητικός, είναι συναισθηματικά ανώριμος από ότι φαίνεται μέσα από τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει στο παρελθόν και στο παρόν του. Μέσα από το μεγάλο αυτό ταξίδι θα συνειδητοποιήσει πως το να ζεις έχει περισσότερο νόημα από το απλά να υπάρχεις. Ως εδώ καλά. Στη συνέχεια της αναζήτησης του όμως δεν καταφέρνει τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνει πως η ευτυχία στο μυαλό μερικών ανθρώπων, ταυτίζεται με το έχεις πολύ χρήμα να ξοδεύεις και να καλοπερνάς. Αλλά και να κατευθυνθείς προς το εξωτικό, το άγνωστο.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ένας βαρετός και καθόλου αστείος Simon Pegg. Βαρετός και αμήχανος είναι και στις δραματικές σκηνές, με αποκορύφωση μια από τις τελευταίες που κλαίει-κράζει, όπου είναι τόσο υπερβολικός που πραγματικά θέλεις να τον βάλεις στο mute. Αδιάφορος  παντελώς αλλά και άκυρος είναι και ο Christopher Plummer. Απορείς γιατί ένας τόσο σημαντικός ηθοποιός δέχτηκε να γελοιοποιηθεί με αυτήν την ταινία.

H κινηματογράφηση του, με αυτό το εφετσίδικο μοντάζ θυμίζει στην καλύτερη, διαφήμιση ταξιδιωτικού πρακτορείου. Τα απανωτά εφέ (fast forward και λοιπά) είναι εντελώς αχρείαστα κι άσχετα με το είδος στο οποίο ανήκει σαν ταινία.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 1/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου