Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Big Hero 6 κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Chris Williams, Don Hall
Hθοποιοί: T.J. Miller, Jamie Chung, Maya Rudolph, James Cromwell, Alan Tudyk, Stan Lee



Είναι δεδομένο πλέον ότι "οι super heroes καλά κρατούν", πουλάνε και (δυστυχώς) κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες οθόνες. Από την ιστορία ενός super ήρωα, βγαίνουν άλλα δέκα sequels και prequels, για το πως ξεκίνησε, τι γάλα έπινε μικρός, που και πως τον βρίσκουμε "τώρα", άλλαξε τη στολή του ή όχι? και άλλα πολλά. Έτσι λοιπόν, το νέο αυτό animation ή μάλλον η Disney, ακολουθεί πιστά και τυφλά αυτή τη μόδα...

Τα Walt Disney Animation Studios, επιστρέφουν με τους δημιουργούς των ταινιών “Ραλφ, η Επόμενη Πίστα” και "Frozen", με μια ακόμη φαντασμαγορική αλλά "κενή", animation ταινία. Βασισμένη σε μια όχι και τόσο γνωστή σειρά από κόμικς που έκδωσε η Marvel την δεκαετία του ’90, το «Big Hero 6» που αφορά μια ιδιόμορφη ομάδα υπερηρώων από παιδιά, έρχεται να αφήσει τη δική του πρωτοτυπία στα μάτια μικρών και μεγάλων θεατών. Ή τουλάχιστον αυτό προσπάθησε...

Ήρωας εδώ, είναι ο νεαρός Χίρο Χαμάντα, ένα παιδί-θαύμα που από τα 14 του έχει τελειώσει το σχολείο. Η μοίρα όμως τον φέρνει αντιμέτωπο με μια επικίνδυνη και μυστηριώδη απειλή. Ο Χίρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρατεύσει τις δεξιότητες του και να μετατρέψει μια αλλόκοτη παρέα από συντρόφους σε ατρόμητη ομάδα hi-tech σούπερ ηρώων. 


Το "Big Hero 6" δεν είναι ένα τυπικό animation που θα το δεις και θα το ξεχάσεις μετά από λίγο...Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν και προσεύχονται οι συντελεστές. Πίσω από το υπερηρωικό περιτύλιγμά της κρύβεται μια ιστορία για την κατάθλιψη και την αντιμετώπιση του χαμού ενός αγαπημένου προσώπου. Το αρνητικό θέμα όμως είναι πως το σενάριο, δεν ξεφεύγει από την κατάχρηση των εύκολων συγκινήσεων και των κλισέ.

Κεντρικός πυρήνας της ιστορίας, είναι η τρυφερή σχέση που δημιουργείται μεταξύ του μικρού Χίρο και του ρομπότ Μπέιμαξ. Ο φουσκωτός που θυμίζει χιονάνθρωπο, και γλυκούλης ρομποτάκος, παίρνει τη μορφή του μεγάλου αδερφού για τον ορφανό Χίρο. Το σενάριο όμως δίνοντας μεγάλη βάση στη συγκεκριμένη θεματική, ξεχνά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, τους υπόλοιπους τέσσερις super heroes δηλαδή, με αποτέλεσμα να περνάνε αδιάφοροι και να χάνονται στο προσκήνιο της σχέσης  Χίρο και του γλυκύτατου ρομπότ.  

Φυσικά δεν λείπουν οι φαντασμαγορικές σκηνές δράσης με κυνηγητά και αμάξια να πετάνε, που περιλαμβάνουν εκτός από γοητευτικά ειδικά εφέ, και έξυπνο χιούμορ. Η κοιλιά όμως που προκαλείται (εκτός από τη ζαλάδα) δεν σε κρατάνε και πολύ σε χιουμοριστική διάθεση.

Τελικά είναι ένα τυπικό animation που θα το δεις και θα το ξεχάσεις μετά από λίγο.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου