Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Yalom's Cure κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Sabine Gisiger
Hθοποιοί:  Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom

Yπόθεση: "Πολυδιαβασμένος συγγραφέας και δημοφιλής ακαδημαϊκός, ο Ίρβιν Γιάλομ είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχοθεραπευτές. Τα βιβλία του έχουν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και οι κριτικοί τον περιγράφουν ως συγγραφέα που «εμπνέει, εκπλήσσει, προκαλεί τον νου και αλλάζει τη ζωή»."

Αν περιμένετε να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρει και αναλύει τη δουλειά και την καριέρα του επιτυχημένου ψυχαναλυτή  Irvin D. Yalom , τότε το συγκεκριμένο φιλμκό κείμενο δεν είναι η κατάλληλη περίπτωση. Η σκηνοθέτης του Sabine Gisiger κινηματογραφεί τον  Irvin D. Yalom τις στιγμές οπου είναι ο απλός, καθημερινός άνθρωπος και όχι ο διακεκριμένος επιστήμονας. Κάτι που γίνεται εύκολα κατανοητό αφού οι αναφορές στο έργο του είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και είτε τις γνωρίζεις ήδη είτε θα μπορούσες κάλλιστα να τις βρεις κάπου στο Google.

Ο Yalom παρουσιάζεται ευγενικός, σεμνός, μια χαμηλών τόνων ύπαρξη. Με αυτά τα χαρακτηριστικά αδύνατον να μείνει αντιπαθητικός στα μάτια μας. Με μια ομιλία  λιτή,αφοπλιστική και  δίχως επίδειξη γνώσεων, δεν φαίνεται στιγμή να διστάζει ή ακόμη και να υποκρίνεται μπροστά στην κάμερα.

Η θεματική του ντοκιμαντέρ σε συνδυασμο με  μερικές σκηνές που διαθέτει, θυμίζουν εκείνα τα οικογενειακά βίντεο που έχουν πολλοί στις μεγάλες συλλογές τους από βιντεοκασέτα. Στιγμές της καθημερινότητας του, στιγμές χαλάρωσης (οι βόλτες του με το ποδήλατο), στιγμές οικογενειακές (να τι φέρνει στο νου αυτές τις βιντεοκασέτες που ανέφερα πριν λίγο) γεμίζουν τη διάρκεια της ταινίας. 

Η επανάληψη του μοτίβου χαλάρωσης, κουράζει και έτσι χάνει ο θεατής το ενδιαφέρον του. Τα αλληγορικά πλάνα στα οποία πρωταγωνιστούν η θάλασσα με τα κύματα της ή ένα καράβι κτλ, είναι αρκετά και ίσως αχρείαστα σε ορισμένα σημεία. Το χαλαρό μουσικό κομμάτι σε συνδυασμό με τα πλάνα όπου σκάνε τα κύματα του ωκεανού ή ακόμη και τα βάθη του, χαλαρώνουν έως και υπνωτίζουν το θεατή...

Ο Irvin D. Yalom είναι ένας γλυκός σύζυγος, πατέρας, παππούς και αυτό το ντοκιμαντέρ το αποδεικνύει. Είναι πολύ όμορφο να μαθαίνεις πως αυτός που θαυμάζεις, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όμως μέσα στα πλαίσια 80 λεπτών δεν θα ήθελες να μάθεις και κάτι παραπάνω  εκτός από τα γνωστά που αφορούν τους οικογενειακούς και ερωτικούς δεσμούς?  Μερικοί είναι λογικό να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για το έργο του στον τομέα της ψυχανάλυσης, παρά το που πηγαίνει διακοπές...


Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου