Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Khumba κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Anthony Silverston
Mε τις φωνές των : Jake T. Austin, Liam Neeson, Steve Buscemi

Υπόθεση:"Ο Κούμπα είχε την ατυχία να γεννηθεί με τις μισές του ραβδώσεις και έτσι το προληπτικό κοπάδι του τού αποδίδει την ξαφνική ξηρασία που έχει πλήξει την περιοχή. Η νεαρή ζέβρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει, για να βρει τον θρυλικό νερόλακκο, όπου οι πρώτες ζέβρες απόκτησαν τις ρίγες τους. Στο ταξίδι του αυτό, ο Κούμπα θα έχει για συνοδοιπόρους μια θρασύτατη αντιλόπη και μία φανταχτερή στρουθοκάμηλο, ενώ θα γνωρίσει ένα σωρό εκκεντρικούς χαρακτήρες."

Μερικές λιγότερες ρίγες είναι αρκετές ώστε να κάνουν μια ζέβρα να μην είναι "κανονική" αλλά να διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες. Έτσι κατά κάποιον τρόπο περιορίζεται, μένει στο περιθώριο επειδή την κοροιδεύουν οι υπόλοιπες.

Ένα αλληγορικό παιδικό παραμυθάκι από τους δημιουργούς του  «Ζαμπίζια: Πουλιά στον Αέρα» που στηρίζεται στο παλιό και αγαπημένο για πολλούς "Lion King", για την έννοια της διαφορετικότητας και τη δυσκολία που φέρει αυτό, το να διαφέρεις δηλαδή από το συνηθισμένο και δυστυχώς για πολλούς "φυσιολογικό". Μια ζέβρα προσπαθεί να πείσει τις υπόλοιπες πως είναι και αυτή ζέβρα, αλλά σε πρώτο επίπεδο δεν το καταφέρνει καθώς παρασύρεται από την γενική και λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί γύρω της. Άνετα στη θέση της νεαρής ζέβρας μπορούμε να τοποθετήσουμε οποιονδήποτε από εμάς που έχει κάτι το διαφορετικό και τον κάνει έστω και για λίγο να ξεχωρίζει από τη μαζοποίηση.Ως προς την κινηματογράφηση του, δεν κερδίζει σε γοητεία καθώς δεν έχει εκθαμβωτικά εφέ και χρώματα αλλά ούτε και σε πρωτοτυπία καθώς πολλά κομμάτια της πλοκής είναι αναμενόμενα. Φαίνονται  να απουσιάζουν η φαντασία και το χιούμορ που συνηθίζεται να έχουν στο σύνολό τους αυτές οι ταινίες. Μερικές χαριτωμενιές και χορωδιακά σκετσάκια (μερικά μάλιστα ίσως και τρομακτικά) δεν αρκούν ώστε να την κάνουν αξέχαστη στη μνήμη. Εντυπωσιακή όμως ήταν μια από τις τελευταίες σκηνές όπου και βρισκόταν όλο το ζουμί της υπόθεσης- λεοπάρδαλη εναντίον ζέβρας. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί και το αδιάφορο soundtrack.

Η ταινία "Khumba" μάλλον δεν ποντάρει στο να φανεί ωραία και μαγευτική στα μάτια των μικρών θεατών, όπως πολλές άλλες του είδους animation. Για αυτό κρατάμε το αρκετά σημαντικό και ευαίσθητο θέμα που πραγματεύεται- και πιστέψτε με, αξίζει και μόνο αυτό.  Είναι μια πολύ καλή διδαχή για τους μικρούς θεατές.  Στιλιστικά και σεναριακά λοιπόν, φτωχό και λιτό. Νοηματικά όμως, πλούσιο. 

Υ.Γ "Τι κακό έχει το να ξεχωρίζεις?" 'Οπως λέει και η αντιλόπη... 


Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου