Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

A Walk Among the Tombstones κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Scott Frank
Hθοποιοί:  Liam Neeson, Boyd Holbrook, Dan Stevens, Whitney Able, Olafur Darri OlafssonΟ σεναριογράφος του "Minority Report" και "Wolverine" , Scott Frank, διασκευάζει μιά από τις νουβέλες του Lawrence Block στις οποίες πρωταγωνιστεί ένας ανορθόδοξος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Ματ Σκάντερ.

Yπόθεση: O πλέον ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από μεγαλέμπορο ναρκωτικών, για να βρει αυτούς που απήγαγαν και σκότωσαν την γυναικα του.

Πλέον δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις για την ταινία στης οποίας τους τίτλους βλέπουμε το όνομα Liam Neeson. Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση όπου ένας -ο καλός που αναζητά τη δικαιοσύνη, με ένα πιστόλι στο χέρι, δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, και αυτός ο τύπος πάντα είναι ο Neeson. H αλήθεια είναι πως με το ερμηνευτικό του στυλ, υποστηρίζει στο έπακρο τέτοιου είδους χαρακτήρες. Εδώ, στο "Among the Tombstones", ενσαρκώνει με επιτυχία τον πρώην αστυνομικό και νυν ιδιωτικό ντετέκτιβ,  Ματ Σκάντερ που καλείται από έναν μεγαλέμπορα ναρκωτικών να βρει τους δολοφόνους της γυναίκας του. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Scott Frank, μας παρουσιάζει τον σκοτεινό κόσμο του Ματ και της κοινωνίας στην οποία ζει. 

Είναι εμφανές πως το "Α walk Among the tombstones" κάνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να ξεφύγει και να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους. Και το καταφέρνει σε ορισμένες περιπτώσεις.Η αφήγηση είναι ευθύγραμμη, χωρίς αναδρομές κτλ, και  πλαισιώνεται με μια ένταση που συνεχώς κλιμακώνεται. Όχι δεν λείπουν τα κλισέ του είδους (π.χ το αταίριαστο "αστυνομικό δίδυμο" μεταξύ Ματ και ενός νεαρού αλλά πανέξυπνου αγοριού) αλλά αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Η καθηλωτική σκηνοθεσία με τη συνοδεία της μουντής έως "νεκρής" φωτογραφίας που ταιριάζει απόλυτα με τον πρωτότυπο τίτλο, δημιουργούν μια ιδιαίτερα μυστηριώδης αισθητική που δένει ομοιόμορφα τις σκηνές. Έτσι, ώσπου να ξετυλιχτεί το μυστήριο, το γεγονός ότι υπάρχουν τα κλισέ, παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Παράλληλα με την πλοκή "ξετυλίγεται" μέχρι ένα σημείο, και ο χαρακτήρας του Ματ. Μαθαίνουμε τι συνέβη και σταμάτησε το επάγγελμα του αστυνομικού, αλλά και τους ζωντανούς εφιάλτες του.  Δεν είναι απλά  ένας τύπος με το πιστόλι στο χέρι και αυτό αποδεικνύεται από το στιβαρό  βλέμμα που δίνει ο Neeson στους δολοφόνους. Όμως μέχρι εκεί, δεν μαθαίνουμε παραπάνω όπως για παράδειγμα με τι κριτήρια επιλέγει τους συνεργάτες του (αφού εδώ συνεργάζεται με έμπορους ναρκωτικών). 

...Αυτά!Εν τέλει αν θέλετε μια καλοστημένη περιπέτεια με μυστήριο και "ρίχνω ξύλο στους κακούς" αλλά και να απολαύσετε τον αγαπημένο σας Neeson, είναι πολύ καλή επιλογή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου