Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

THE LunchBOX κριτική ταινίας


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Ritesh Batra
HΘΟΠΟΙΟΙ:  Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqu

 Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:

 «Η λάθος παράδοση ενός κολατσιού φέρνει σε επαφή μια νεαρή και παραμελημένη από τον σύζυγό της νοικοκυρά που με έναν μοναχικό –στα πρόθυρα συνταξιοδότησης– λογιστή, οι οποίοι αρχίζουν να επικοινωνούν με καθημερινά μηνύματα μέσω του lunchbox. Έτσι, σταδιακά ξεκινά μία εξομολογητική αλληλογραφία και μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δύο αγνώστων...»

   Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μελέτησε το σύστημά των  Νταμπαβάλα οι οποίοι παραδίδουν περίπου 5.000 μερίδες φαγητό κάθε πρωί. Μεταφέρουν τα ζεστά γεύματα, που έχουν μαγειρέψει οι γυναίκες, στον χώρο εργασίας του συζύγου τους και το απόγευμα επιστρέφουν τα άδεια κουτιά. Η έρευνα κατέληξε στο ότι μόνο ένα γεύμα στο ένα εκατομμύριο μπορεί να μην παραδίδεται στη σωστή διεύθυνση.
Το “The Lunchbox” προέκυψε από αυτήν ακριβώς την εξαίρεση.

   Στο ντεμπούτο του Ritesh Batra με σενάριο και σκηνοθεσία να περνάν από τα χέρια του, δίνουν μία χαμηλών τόνων και ήσυχη ρομαντική δραμεντί, και ένα  λάθος delivery  δίνει σε δύο μοναχικούς ανθρώπους την ευκαιρία να ονειρευτούν από την αρχή...
 Η ταινία έχοντας χροιά νοσταλγική και παράλληλα γεμάτη ενθουσιασμό  για το καινούριο που εισβάλει στην «ήρεμη» ζωή σου και σε μαγνητίζει , προβλήθηκε την κατάλληλα εποχή, το φθινόπωρο. Μία εποχή ρομαντική. Μία εποχή που νοσταλγούμε. Είτε το καλοκαίρι που μόλις έφυγε, είτε το παρελθόν γενικότερα, που καμία σχέση με το παρόν μας δεν έχει.
 
   Εκτός από το νοσταλγικό ύφος, ένα γλυκόπικρο χιούμορ κάνει επίσης αισθητή την παρουσία του, καθώς μέσα στη χαοτική καθημερινότητα των ηρώων, δημιουργεί (όπως είναι φυσικό) μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα.  Ο σκηνοθέτης θέλει να μας μεταφέρει όσο γίνεται περισσότερο, τη μαγικά ατμόσφαιρα της Ινδίας, και το καταφέρνει- ειδικά μέσω των φαγητών που γεμίζουν τα πλάνα. Η μαγική γεύση δίνεται  επίσης και μέσω της υπέροχης φωτογραφίας που συνοδεύει το κομμάτι της σκηνοθεσίας.
   
   Με κυρίως μεσαία και κοντινά πλάνα ,ερχόμαστε πιο κοντά στους χαρακτήρες του σεναρίου και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις των προσώπων των δύο αγνώστων που με ενθουσιασμό, συνομιλούν. Σαν θεατές, συγκινούμαστε και θέλουμε να γνωριστούν. Τον σοβαρό και απόμακρο πρωταγωνιστή, υποδύεται ο Irrfan Khan (“Slumdog Millionaire”, “The Life of Pi”),που παίζοντας κυρίως με το βλέμμα, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. Εξίσου καλή είναι και η Nimrat Kaur  στο ρόλο της απογοητευμένης και μοναχικής συζύγου.


Υ.Γ:  Κάτι που καλό είναι να κρατήσουμε από την ταινία: «Στην πορεία της ζωής σου, ένα λάθος τρένο μπορεί να σε πάει στο σωστό προορισμό.»


Παρασκευή Γιουβανάκη

Βαθμολογία: 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου