Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Jack and the Cuckoo-Clock Heart κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Stéphane Berla, Mathias Malzieu
HΘΟΠΟΙΟΙ:  Mathias Malzieu, Olivia Ruiz, Grand Corps Malade, Jean Rochefort


Με Τιμπαρτονική διάθεση και ύφος, και κάτι λίγο  να θυμίζει το αγαπημένο “Hugo” του  Martin Scorsece  (ο «μηχανικός καρδιάς και η σχέση με τον εφευρέτη του κινηματογράφου Ζορζ Μελιές) , οι Stéphane Berla, Mathias Malzieu, μας παρουσιάζουν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιστορία απαγορευμένης αγάπης.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:   «Βρισκόμαστε στο Εδιμβούργο, στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου ένα αγοράκι, ο Τζακ γεννιέται με παγωμένη καρδιά. Η μαία- μάγισσα  που τον αναλαμβάνει, αντικαθιστά την καρδιά του μ’ ένα μηχανικό ρολόι-κούκο που, με τακτικό κούρδισμα, λειτουργεί μια χαρά. Μόνο που η καρδιά-ρολόι έρχεται με οδηγίες χρήσης…

Πρώτον: Μην αγγίζεις ποτέ, με τα χέρια σου, την κουρδιστή καρδιά!
Δεύτερον: Έλεγχε τον θυμό σου!
Τρίτον: Απαγορεύεται να ερωτευτείς. Η καρδιά σου δεν θα το αντέξει!

Αυτοί λοιπόν είναι οι τρεις κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθεί κατά την πορεία της ζωής του ο μικρός μας ήρωας. Καθόλου εύκολοι. Ο Jack, προσπαθεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, να επιβιώσει και να μάθει να αντιμετωπίζει την κάθε  πρωτοφανή  για αυτόν κατάσταση. Όπως ο καθένας μας ξεχωριστά. 
  
Μέσα από αυτό το (φαινομενικά) παραμύθι που δεν έχει γραφτεί μόνο για παιδάκια, παρακολουθούμε καταστάσεις (είτε με συμβολικό είτε με άμεσο χαρακτήρα) και  δυσκολίες με τις οποίες κάθε άτομο έχει έρθει αντιμέτωπο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Μέσα από τα πλάνα , αναγνωρίζουμε αρκετές από τις επιρροές που έχουν ακολουθήσει οι συντελεστές. Όπως πολύ χαρακτηριστικά όλη την ταινία στιγματίζει η goth αισθητική αλλά και ο μουσικός ήχος από το συγκρότημα Dionysos, τη γαλλική hipster μπάντα και τις δικές τους επιρροές από τον σουρεαλισμό.


 Το animation αυτό, γίνεται αγαπητό μέσω της εξαιρετικής φωτογραφίας γεμάτη  χρώματα που παραπέμπουν και σε τοποθετούν στην εποχή του 1870, αλλά και με τον παράξενα γοητευτικό σχεδιασμό του που δίνει ζωντάνια  στους χαρακτήρες της ιστορίας.
  
Το μεγάλο αρνητικό του όμως είναι το ακατάπαυστο τραγούδι χωρίς λόγο και κουράζει…

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου