Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Spy κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Paul Feig
Ηθοποιοί: Melissa McCarthy, Morena Baccarin, Rose Byrne, Jason Statham, Jude Law, Allison Janney

H ηθοποιός-απόλαυση Melissa McCarthy, επιστρέφει. Είναι η τρίτη της συνεργασία με τον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Paul Feig, μετά τις πολύ μεγάλες επιτυχίες τους, «Bridesmaids» και «The Heat». Αυτή τη φορά, υποδύεται την "δεν μασάω μπροστά σε τίποτα" μυστική πράκτορα Κούπερ.

Ποια είναι η πράκτορας Κούπερ? Η Σούζαν Κούπερ είναι μία φιλήσυχη αναλύτρια της CIA, που κάνει κυρίως δουλειά γραφείου, και ταυτόχρονα ο αφανής ήρωας πίσω από τις πιο επικίνδυνες αποστολές. Όταν, όμως, ο συνεργάτης της εξαφανίζεται και ένας ακόμη κορυφαίος πράκτορας βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο, η Σούζαν δηλώνει εθελοντικά συμμετοχή σε μια κρίσιμη μυστική αποστολή. Τώρα, ως μυστική πράκτορας πλέον, θα χρειαστεί να εισχωρήσει στον κόσμο μίας θανάσιμης εμπόρου όπλων έτσι ώστε να αποτρέψει μια επικείμενη παγκόσμια καταστροφή… 



Ο Paul Feig που υπογράφει και το σενάριο και τη σκηνοθεσία, εκτός από την άφθονη δράση που προσθέτει, χρησιμοποιεί εύστοχα τα κατά κύριο λόγο ηλίθια, κοινωνικά στερεότυπα και τα αναπόφευκτα σεναριακά κλισέ του είδους. Εμφανίζει την McCarthy ντυμένη ολότελα στα ροζ να φορά μπλούζα με τεράστια φάτσα γάτας, μια γυναίκα που ζει με καμιά δεκαριά γατιά στο σπίτι της...οπότε και δεν την έχει αγγίξει ανθρώπινο χέρι! Η Melissa McCarthy το διασκεδάζει και ακομπλεξάριστη εντελώς (πότε ήταν άλλωστε?) τσαλακώνει για ακόμη μια φορά την εικόνα της και δίχως να κρύψει ότι είναι μια στρουμπουλή ηθοποιός, χτυπάει κατοστάρια με τακούνια και δεν διστάζει να ανταγωνιστεί την αντικειμενικά "εντυπωσιακή" γυναικεία παρουσία (και εντελώς ξινή) στο ντύσιμο.

Την εικόνα του τσαλακώνει και ο ζεν πρεμιέ των τυχοδιωκτικών περιπετειών Jason Statham, σε έναν ρόλο που μόνο το τέλειο αρσενικό στο οποίο μας έχει συνηθίσει, δεν θυμίζει. Ένας κλειστόμυαλος και φυσικά στα όρια της χαζομάρας, πράκτορας, πεπεισμένος πως η νέα στρουμπουλή Κούπερ θα τα "σκατώσει" (όπως επανειλημμένα της φωνάζει) άσχετα που η τελευταία έχει το προβάδισμα και του σώζει το τομάρι πολλάκις!

To "Spy" αξίζει τη θέαση του γιατί εκτός από τις μεγάλες δόσεις γέλιου που προσφέρει, είναι και πανέξυπνο. Αφήνει πολύ πίσω του άλλες κατασκοπευτικές περιπέτειες με τον πρωταγωνιστή-μοντέλο και τις (φυσικά) αμαξάρες.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου