Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Inside Out κριτική ταινίας



Σκηνοθεσία: Pete Docter και Ronaldo Del Carmen
Ηθοποιοί: Amy Poehler, Mindy Kaling, Bill Hader, Lewis Black


Πρωταγωνιστές της ταινίας, τα συναισθήματα μας. 

Οι ευφυέστατοι δημιουργοί της Pixar που μας ταξίδεψαν με το ανεπανάληπτο "Up" σε μακρινούς, άγνωστους τόπους, έρχονται να μας χαρίσουν άλλη μια μοναδική, αξέχαστη, ένα πράγμα "δεν θέλω να σηκωθώ από τη θέση μου"  όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους, κινηματογραφική εμπειρία. 
Από μια μητρόπολη γεμάτη τέρατα (Μπαμπούλες Α.Ε.), ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Pete Docter ταξίδεψε το κοινό σε ξεχωριστούς, γεμάτους φαντασία τόπους. Το 2015, θα μας μεταφέρει στην πιο εκπληκτική τοποθεσία που υπάρχει, μέσα στο μυαλό ενός 11χρονου κοριτσιού, της Ράιλι. Μια ανατρεπτική, εντυπωσιακή και ευφυής σύλληψη της Pixar, ένα αριστούργημα που απευθύνεται και αφορά το ευρύ κοινό και δεν ξεχωρίζει ηλικίες. Μία επιβεβαίωση ότι η τέχνη του animation δεν θα πάψει ποτέ να μας αιφνιδιάζει με τις ασύλληπτες ικανότητες της.

Το να μεγαλώνεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τη Riley που ξεριζώνεται από την ήσυχη ζωή της σε μια κωμόπολη της κεντροδυτικής Αμερικής για να εγκατασταθεί στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται η καινούρια δουλειά του πατέρα της. Όπως όλοι μας, έτσι κι η Riley κατευθύνεται από τα συναισθήματά της – τη Χαρά, τον Φόβο, τον Θυμό, την Αηδία και τη Θλίψη. Τα συναισθήματα ζουν στο Κέντρο Ελέγχου μέσα στο μυαλό της, απ’ όπου τη συμβουλεύουν στην καθημερινότητά της. Καθώς η Riley και τα συναισθήματά της αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, στο Κέντρο Ελέγχου επικρατεί μεγάλη αναστάτωση...

To "Inside Out" (ή "Τα μυαλά που κουβαλάς"-απαράδεκτος ελληνικός τίτλος για ακόμη μια φορά), έχει εκείνη την αίγλη, την αγνή και γεμάτη ζωντάνια, ψυχή που είχαν και το "Wall-e" και το "Ψηλά στον Ουρανό". Δύο κείμενα γεμάτα εικόνες που τις συνόδευαν εκατοντάδες λέξεις δίχως λόγια. Δύο κείμενα της Pixar που σημάδεψαν την μετέπειτα κινηματογραφική της πορεία. Παράλληλα, προσπαθούμε να ξεχάσουμε τα "μια ταινία στα γρήγορα", που ήταν το  "Cars 2" και "Brave"(ναι είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερου Animation το 2013(!)).

Ένα animation με εκθαμβωτικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Tα αξεπέραστα γραφικά συνδυάζονται απόλυτα με τις φωνητικές ερμηνείες των ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζουν σίγουρα οι χρωματιστές φωνές των Amy Poehler ως Χαρά και Phyllis Smith ως Λύπη.

Μοναδικό. Απερίγραπτα συγκινητικό, αριστουργηματικά δομημένο, με τα στοιχεία-όπλα που μόνο η Pixar γνωρίζει πολύ καλά πως να μεταχειρίζεται ώστε οι "παιδικές" ταινίες να μην απευθύνονται και να μην γοητεύουν μονάχα τις παιδικές ηλικίες.


Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου