Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Rosewater κριτική ταινιάς

Σκηνοθεσία: Jon Stewart
Ηθοποιοί: Gael Garcia Bernal, Shohreh Aghdashloo, Golshifteh Farahani, Kim Bodnia

To "Άρωμα Ελευθερίας" είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία, η οποία βρίσκεται και αποτυπωμένη στο best seller ("Then They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival") του δημοσιογράφου του BBC Maziar Bahari. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει (ναι καλά καταλάβατε) ο οικοδεσπότης του "The Daily Show", Jon Stewart, ο οποίος είχε μικρή αλλά καθοριστική ανάμειξη στα γεγονότα που οδήγησαν τον δημοσιογράφο στην άδικη φυλάκιση του. Απόψε που η ταινία του κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας, ο ευφυής και τολμηρός παρουσιαστής αποχαιρετά την εκπομπή του. 

Μια ιστορία από αυτές που σε κάνουν να τραβάς τα μαλλιά σου για τη γελοιότητα και τη βλακεία που πασαλείβουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και φυσικά, την εξουσία. O δημοσιογράφος Maziar Bahari κατηγορείται ότι είναι κατάσκοπος και φυλακίζεται από την Ιρανική κυβέρνηση λίγο μετά από μια συνέντευξή του στο "Daily Show", στο Ιράν το 2009. Περνά τους επόμενους τρεις μήνες στις πιο διαβόητες φυλακές του Ιράν, υπομένοντας βάναυσες ανακρίσεις στα χέρια ενός ανθρώπου που ξέρει μόνο τη μυρωδιά του: Ροδόνερο. Ο Bahari αποκαλύπτει αργότερα ότι δεν φυλακίστηκε λόγω της τηλεοπτική του συνέντευξης, αλλά επειδή ήταν αυτόπτης μάρτυρας των ταραχών και των εγκλημάτων που έγιναν...

Οι πρωταγωνιστές είναι το καλό χαρτί της ταινίας. Ο εξαιρετικός Gael Garcia Bernal μοιράζεται τα εύσημα με τον εξίσου  εξαιρετικό Δανό ηθοποιό Kim Bodnia.

Το σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο του ο Stewart, αποφάσισε να το εμπλουτίσει με (μαύρο) χιούμορ και ειρωνεία. Δύο σημαντικά, για την επιβίωση του ανθρώπου, στοιχεία. Στοιχεία που βοηθούν, όπως θα δείτε, και στην επιβίωση του χαρακτήρα σε αυτήν την τραγελαφική κατάσταση στην οποία γαντζώθηκε και καταλήγει να χαροπαλεύει.

Συνειδητοποιούμε όμως ότι το χιούμορ και η ειρωνεία δεν είναι αρκετά (τουλάχιστον όσον αφορά το φιλμικό κείμενο) όταν ενώ παρακολουθούμε το τραγικό και πάνω από όλα αληθινό γεγονός που συνέβη στον ήρωα, κανένα στομάχι δεν μας "πιάνει" παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία. Η σκηνοθεσία έχει απορροφηθεί από τη χιουμοριστική ιδεολογία της και την εξιστόρηση της συγκλονιστικής ιστορίας ώστε να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, που ξεχνά ότι έχει διαλέξει το κινηματογραφικό μέσο για αυτόν το σκοπό. 

Άνευρη και ίσως βαρετή σε πικάντικα σεναριακά σημεία.

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου