Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

CIRCLES (Krugovi) κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Srdan Golubović
Ηθοποιοί:Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Hristina Popović, Boris Isaković, Vuk Kostić


 Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. H υπόθεση της ταινίας
 είναι η εξής: “Πέντε άνθρωποι (Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević & Hristina Popović) επηρεάζονται από μια τραγική ηρωική πράξη. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν, μέσα από τη δική του κρίση, από τη δική του σκοπιά.”

Συμβολικός ο (αγγλικός) τίτλος της ταινίας. Δεν αναφέρεται μονάχα στο περιεχόμενο του φιλμικού κειμένου, αλλά και στην ανθρώπινη ζωή γενικότερα. Έχει ή όχι η ζωή, κυκλικό χαρακτήρα? Η συγκεκριμένη ταινία που είναι βγαλμένη από την ίδια τη ζωή πάντως, έχει.

Ολοκληρώνοντας την 3η πράξη της όπως ξεκινά η 1η, λύνονται όλες οι απορίες που δημιουργήθηκαν από τα πρώτα λεπτά ακόμη, μέχρι και την εμφάνιση της τελικής σεκάνς. Το παρελθόν έρχεται να ταράξει, να απειλήσει, το παρόν. Το παρελθόν του εμφυλίου πολέμου που διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία, έρχεται να τιμωρήσει αλλά και να προσφέρει κάθαρση στους 5 κεντρικούς χαρακτήρες που έχουν άμεση σχέση με αυτό.

 Η σκηνοθετική προσέγγιση αποφάσισε να παρουσιάσει μια «σιωπηλή» ταινία, κατά την οποία ακούμε περισσότερο τις πράξεις  μέσα από τις εικόνες, παρά τις ομιλίες μέσα από τα στόματα των χαρακτήρων. Σωστή επιλογή, αφού πολλές φορές, τα λόγια είναι άχρηστα.

 Παρά το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η αληθινή αυτή ιστορία και ο τρόπος που χτίζεται από τον σκηνοθέτη, η διάρκειά της όμως, έρχεται να «ταράξει» ελαφρά εμάς τους θεατές. Είναι το μοναδικό μειονέκτημά της όμως. Η παρουσίαση των γεγονότων έχουν αληθοφανή χαρακτήρα, και η πρόκληση της οργής και της συγκίνησης από πλευρά μας, είναι αναμενόμενη.


Παρασκευή Γιουβανάκη
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου