Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Mientras duermes (Sleep tight) κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Jaume Balagueró
HΘΟΠΟΙΟΙ:   Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan


Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:«Ο Σέζαρ είναι ένας
40άρης μοναχικός θυρωρός, ο οποίος τρέφεται από τη δυστυχία των άλλων, καθώς ο ίδιος είναι «ανίκανος να νιώσει ευτυχισμένος». Αναπτύσσοντας σχέσεις έρωτα-μίσους με την όμορφη ένοικο Κλάρα, μπαίνει τα βράδια στο διαμέρισμά της, την ναρκώνει και κοιμάται μαζί της. Όταν πλέον αυτό δεν του αρκεί, θα επιχειρήσει «να σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη της», αρχίζοντας μαζί της ένα ανεξέλεγκτο σαδιστικό παιχνίδι.»


Ο σκηνοθέτης του «REC» ενδίδει στον κλασικό τρόμο και χτίζει ένα κλειστοφοβικό, γεμάτο σασπένς μυστήριο.
   
Ο θυρωρός είναι ο άνθρωπος που δεν αντέχει την ευτυχία των άλλων και κάνει ό,τι πράγματα μπορεί, ώστε να τους κάνει δυστυχισμένους. Ο Luis Tosar, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, χωρίς μούτες και υπερβολές, και διαθέτοντας  τη σωστή φυσιογνωμία, χτίζει έναν χαρακτήρα που σε προκαλεί να σκεφτείς ότι στο βάθος έχεις να κάνεις με ένα εξαιρετικά μυστήριο και απόμακρο άτομο που αργά ή γρήγορα θα ξεδιπλώσει έναν μισητό χαρακτήρα. 

Μέσα στο σασπένς και την αγωνία, υπάρχουν και οι σκηνές που σε τραβάνε βίαια και απότομα από τον μυστήριο κόσμο που κάποιος σχεδόν σε ανάγκασε να μπεις. Είναι κάτι σκηνές, που θυμίζουν (και λόγω του μουσικού κομματιού που ακούγεται αλλά και λόγω της πρωταγωνίστριας που χοροπηδά από δω και από κει) διαφημίσεις δημητριακών που βοηθάνε στη σωστή διαμόρφωση του σώματος (για να μην κάνουμε και διαφήμιση…) ή ακόμη και αμερικάνικη teen movie. Αναρωτιέσαι λοιπόν εύλογα, γιατί να επιλέξει ο σκηνοθέτης να τις δείξει με αυτόν τον χαζοχαρούμενο τρόπο.


 Αδυναμία του Balagueró  επίσης, να μην εξηγήσει ποτέ τα κίνητρα που οδηγούν τον Σεζάρ στις αποτρόπαιες πράξεις του. Πολλά θέματα μένουν ανεξήγητα. Για παράδειγμα, υπάρχει το μοτίβο της επίσκεψης στο νοσοκομείο, όπου ο ο Σεζάρ επισκέπτεται τη μητέρα του. Μάλιστα. Η μητέρα από τι ακριβώς πάσχει και βρίσκεται εκεί? Την βλέπουμε κυρίως δακρυσμένη. Αρκεί? Πως είναι η σχέση μάνας-γιου μεταξύ τους? Ο πατέρας? Υπάρχει? Συγγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις, αλλά όταν μας παρουσιάζουν έναν  χαρακτήρα σχιζοφρενή, ψυχοπαθή κτλ, οφείλουμε να γνωρίζουμε κάποιο στοιχεία για το παρελθόν του πριν τον δούμε επί τω έργω(έτσι για το καλό, …αλλά και για να είναι σωστή η δομή παρουσίασης  χαρακτήρα!).

Κλείνοντας το συλλογισμό μου λοιπόν, αν θέλετε να  σας σηκωθεί η τρίχα λιγάκι αλλά και να ξεσπάσετε (καθώς ο χαρακτήρας είναι το λιγότερο απαίσιος), δείτε την!


Παρασκευή Γιουβανάκη  
Bαθμολογία:
 2.5/5
                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου