Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

SEARCHING FOR SUGAR MAN κριτική ταινίας

 ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Malik Bendjelloul
 ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ: Sixto Rodriguez, Stephen ‘Sugar’ Segerman, Dennis Coffey, Mike Theodore, Dan DiMaggio, Jerome Ferretti, Steve Rowland, Willem Möller, Craig Bartholomew Strydom

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, δύο σημαντικοί μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν έναν άγνωστο μουσικό σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ. Εντυπωσιασμένοι από τις συγκινητικές μελωδίες, ηχογραφούν μαζί του ένα άλμπουμ, που πιστεύουν ότι θα τον κάνει τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής του. Όμως το άλμπουμ αποτυγχάνει παταγωδώς εμπορικά, και ο καλλιτέχνης μένει στην αφάνεια. Παρόλα αυτά, μια πειρατική ηχογράφηση του άλμπουμ φτάνει από την Αμερική στη Νότια Αφρική, όπου γνωρίζει εκπληκτική επιτυχία, κάνοντας εκεί τον μουσικό αυτόν πιο διάσημο και από τον Elvis Presley! Xρόνια αργότερα, δύο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του καλλιτέχνη αποφασίζουν να αναζητήσουν τον ήρωά τους, που έχει αλλάξει το μουσικό τοπίο της χώρας τους. Η έρευνα τους οδηγεί στην πιο απίστευτη ιστορία…”

Το «Ψάχνοντας τον Sugar Μan» έχει σαρώσει τα βραβεία σε φεστιβάλ (33 στο σύνολο!) με κορυφαίο τη βράβευσή του με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το  2013. Η προβολή του γενικότερα έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς (και όχι άδικα).

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Malik Bendjelloul στην παρθενική του σκηνοθετική απόπειρα παραδίδει σε ‘μας τους θεατές, μουσικόφιλους και μη, μια αληθινή και συγκινητική ιστορία. Μια κινηματογραφική προσέγγιση, πλαισιωμένη από τους ήχους των τραγουδιών του εξαφανισμένου Rodriguez, που προσφέρουν ρομαντική χροιά και προκαλούν έντονα συναισθήματα .Ο Rodriguez ήταν ένας καλλιτέχνης που τα τραγούδια του δεν ήταν απλώς αγαπητά, αλλά βοήθησαν στο να προκληθούν οι πρώτες αντιδράσεις για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι όσοι παρακολουθούμε το βιογραφικό ντοκιμαντέρ δε γνωρίζουμε το κεντρικό πρόσωπο, νιώθουμε την ανάγκη να μάθουμε ό,τι πιο σημαντικό για αυτόν καθώς κυλάει η ιστορία (ακόμη ένα μπράβο στον σκηνοθέτη). Μια τόσο ξεχωριστή ιστορία δοσμένη με έναν εκθαμβωτικό τρόπο. Δε λείπει φυσικά το πρωτόγνωρο για το είδος του, suspense, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

 Σίγουρα από τα πιο ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ που έχω παρακολουθήσει. Μια πραγματικά υποδειγματική δουλειά που αξίζει να τη δείτε, και να νιώσετε τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης. Στην περίπτωση αυτή, την «ανακάλυψη» του αφανή ήρωα, Sixto Rodriguez.

Καλή προβολή!

 Παρασκευή Γιουβανάκη
 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου