Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

SUZANNE κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία:Katell Quillévéré
Ηθοποιοί:Sara Forestier, François Damiens, Adèle Haenel, Paul Hamy, Lola Dueñas, Corinne Masiero, Anne Le Ny, Karim Leklou


Κινηματογραφημένο με ένταση, ένα δράμα χαρακτήρων που περιπλέκεται με το θέμα «κάνω ό,τι μου καπνίσει, χωρίς να υπολογίζω τους άλλους», έρχεται από τη Γαλλία για να μας προβληματίσει.

Μεγαλώνοντας με τον πατέρα της (François Damiens) και τη μικρότερη αδελφή της (Adèle Haenel), η Suzanne (Sara Forestier) μένει έγκυος στην εφηβεία, μπλέκει σε μια ριψοκίνδυνη ερωτική περιπέτεια και προσπαθεί να βρει το δρόμο της στη ζωή μέσα από μια σειρά επώδυνων επιλογών.”

Οι απότομες εναλλαγές των πλάνων αποτελούν συνέχεια του άστατου χαρακτήρα της Suzanne, η οποία ζει στο έπακρο τη ζωή της, δίχως να υπολογίζει τα τρία άτομα που συμπληρώνουν τη ζωή της: τον καλοπροαίρετο και υπομονετικό πατέρα της, τη δυναμική, με εξίσου (γαϊδουρινή) υπομονή, αδερφή της, και στη συνέχεια τον 5χρονο γιο της. Η αδερφή της, Μαρία, ερμηνευμένη καταπληκτικά από την Adèle Haenel φαίνεται να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ισορροπήσει τις μεταξύ τους σχέσεις.


Το πρωταγωνιστικό τρίο, χωρίς υποκριτικά μέλια και τσιρίδες, δημιουργεί μια απίστευτη και ζηλευτή χημεία μεταξύ τους. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, τη  Suzanne, υποδύεται η βραβευμένη με Aργυρό Αλέξανδρο στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και με Σεζάρ Β' Γυναικείου Ρόλου, μικροκαμωμένη με το όμορφο και γεμάτο εκφραστικότητα πρόσωπο, Sara Forestier. Τη Suzanne δε θα τη συμπαθήσεις, αλλά χάρη στη σκηνοθετική μαεστρία, θα δεθείς μαζί της πριν καν το καταλάβεις. Το μαγικό είναι ότι αυτό συμβαίνει και με τα τρία κεντρικά πρόσωπα της ταινίας.

Δυνατή ταινία, που σε βάζει στη θέση σου μεταφέροντάς σου το μήνυμα «αντιμετώπιση άσχημης πραγματικότητας που ακολούθησε τις ηλίθιες πράξεις μου»  χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Καλή προβολή!


Παρασκευή Γιουβανάκη
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου