Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

THE PAST (Le Passé) κριτική ταινίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Asghar Farhadi
ΗΘΟΠΟΙΟΙBérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet, Elyes Aguis, Jeanne Jestin, Sabrina Ouazani, Babak Karimi, Valeria Cavalli

 Βραβευμένος με όσκαρ για το «Χωρισμό» του, ο Asghar Farhadi επιστρέφει με ακόμη έναν χωρισμό αλλά και με κρυμμένα σημαντικά μυστικά που βγαίνουν με αργό και καθηλωτικό ρυθμό προς την επιφάνεια.

 Το «παρελθόν» είναι μια ταινία που κεντρικό της θέμα είναι οι συγκρούσεις και η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Παράλληλα ανιχνεύεται το ερώτημα αν είμαστε πρόθυμοι να ξεπεράσουμε ή να αφήσουμε ολοκληρωτικά πίσω μας, το στοιχείο του καλά θαμμένου παρελθόντος, αλλά και με ποιον τρόπο το αντιμετωπίζουμε όταν ξαφνικά αποκαλύπτεται και απειλεί το παρόν μας. Ορισμένοι ίσως καταφέρουν να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες, άλλοι όμως όχι, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτελεί μέλημα του σκηνοθέτη.

 Η δικαιωματικά βραβευμένη (Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών) Berenice Bejo (την οποία γνωρίσαμε και απολαύσαμε πριν δύο χρόνια περίπου μέσα από το αξέχαστο “The Artist”) υποδύεται την Μαρί, μια γυναίκα που το παρελθόν της καλύπτεται από μικρής διάρκειας σχέσεις και γάμους, ενώ τώρα τη βρίσκουμε να προσπαθεί και να παλεύει για την επιτυχία του ερχόμενου γάμου της, αφήνοντας ολοκληρωτικά πίσω τον προηγούμενο καθώς ετοιμάζεται να υπογράψει τα αντίστοιχα χαρτιά- αν και υπάρχουν οι στιγμές που φαίνεται να διχάζεται για την απόφαση αυτή. 


Σπουδαίες σεναριακές κινήσεις και σπουδαίες ερμηνείες πιάνονται χεράκι χεράκι και μας παρουσιάζουν «το Παρελθόν.» Οι ερμηνείες, βγαλμένες από την πραγματικότητα, γεμάτες ένταση και δυναμισμό, από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο (σε ηλικία και ρόλο)που κάνουν την εμφάνισή τους. Δείτε απλά το μικρό αγοράκι-αποκάλυψη με τις μπούκλες!

 Σκηνοθετικό τέχνασμα με πλάνα κατά τα οποία παρακολουθούμε τη δράση χωρίς να ακούμε τα λόγια των διαλόγων(κάτι που δεν μας χαλάει καθόλου!) συμβάλει στη μαγεία του «παρελθόντος». Για ακόμη μια φορά το κομμάτι της φωτογραφίας έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο. Πλαισιωμένο με μια μουντής αισθητικής φωτογραφία που ταιριάζει γάντι με την ατμόσφαιρα που περικυκλώνει τους χαρακτήρες, ο Asghar Farhadi, παραδίδει ακόμη μια αληθινά ανθρώπινη ταινία.

Υ.Γ Ίσως η αναμονή μέχρι την κατάληξη της άβολης οικογενειακής κατάστασης να σας κουράσει...όμως...

Καλή προβολή!



Παρασκευή Γιουβανάκη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου