Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

The Revenant κριτική ταινίας

Σκηνοθέτες: Alejandro Gonzalez Inarritu
Ηθοποιοί: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson

Μια από πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς που φλερτάρει έντονα με το έπαθλο "ταινία του 2016" είναι βαθιά ριζωμένη και απλώνεται τόσο σε μυθοπλαστικά όσο και σε ρεαλιστικά χωράφια, καθώς κάποια από τα γεγονότα που πρωταγωνιστούν στην κάθε σκηνή, συνέβησαν και στην πραγματική ζωή του σκληροτράχηλου, ευφυέστατου ήρωα, Χιου Γκλας.
Αξίζει να συμπληρωθεί εδώ πως η βραβευμένη με τρεις Χρυσές Σφαίρες, συγκλονιστική «Επιστροφή», έφτασε να είναι προτεινόμενη για δώδεκα Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η σκηνοθεσία ανήκει στα έμπειρα χέρια του βραβευμένου με Όσκαρ (για το περσινό «Birdman») σκηνοθέτη του Alejandro Gonzalez Inarritu.

Βαθιά στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, o κυνηγός Χιου Γκλας βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του, τον προδότη Τζον Φιτζέραλντ. Με ακλόνητη θέληση ως μοναδικό όπλο απέναντι στους κινδύνους, ο Γκλας περιπλανιέται σε ένα φοβερά εχθρικό περιβάλλον, μέσα στον αδίστακτο χειμώνα και περιτριγυρισμένος από εχθρικές φυλές, σε μια αδιάκοπη περιπέτεια αναζήτησης και επιβίωσης. Στόχος του: η εκδίκηση εναντίον του Φιτζέραλντ. 

Δεν χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα για να μπεις στον απειλητικό κόσμο της "Επιστροφής". Η πρώτη σεκάνς, η σεκάνς όπου διαδραματίζεται μια θεόρατη μάχη, πρόκειται να σε ενημερώσει για τις προθέσεις της αλληλεπιδραστικής συνεργασίας των κινηματογραφιστών Inarritu και Emmanuel Lubezki (ο μάγος-διευθυντής φωτογραφίας) που πραγματοποιούν κινηματογραφικά θαύματα και να σε προειδοποιήσει για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει μέσα στις επόμενες 2μιση ώρες-κάτι το συναρπαστικό που θέλεις μονάχα να είσαι ο θεατής του και όχι ο πρωταγωνιστής του. 
Δεν θα σου το επιτρέψει. Θα ζήσεις και εσύ στο πετσί σου, όπως ακριβώς οι ήρωες, το πανδαιμόνιο αυτό. Ταραχή το λιγότερο. Θα θέλεις να σηκωθείς να φύγεις αλλά θα παραμένεις εκεί, καθηλωμένος μπροστά σε αυτό το κινηματογραφικό μεγαλείο. Ναι έχει και τη "μαύρη τρύπα" του όπου βρίσκονται οι σεναριακές υπερβολές που διηγούνται τα βασανιστήρια του Γκλας, όμως όταν πρωταγωνίστρια, εκτός από ένα ανθρώπινο ον είναι και η απέραντη φύση, μάλλον είναι αναπόφευκτες.
Το υπερφυσικό που κάνει την εμφάνιση του ανά απροσδιόριστους χρόνους είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σεναρίου λόγω του διττού του ρόλου. Δίνει τον απαραίτητο χρόνο στον βασανισμένο ήρωα του να αναπνεύσει και να καταφέρει να σχεδιάσει την επιβίωση του, ενώ παράλληλα υμνεί τις θεματικές του σεναρίου: ο άνθρωπος ήταν, είναι και θα είναι ένα μικρό κομμάτι του  μεγαλείου της φύσης (τα απίστευτα πανοραμικά και εξωτερικά γενικά πλάνα απαράμιλλης αισθητικής που απεικονίζουν τα χιονισμένα ερημικά τοπία αρκούν για να μας πείσουν) και όχι κάποια ανώτερη ύπαρξη. Ένα ον που ζει και επιβιώνει χάρις σε αυτήν. 

Ο πρωταγωνιστής Leonardo DiCaprio είναι εκεί πιστός στις υποκριτικές απαιτήσεις του ρόλου, τσαλακώνεται ολωσδιόλου (καμμία κομψότητα, κανένα πλάνο δεν του χαρίζεται ώστε να τονιστεί η εξωτερική του ομορφιά) και συγκλονίζει ερμηνεύοντας βουβά την περισσότερη ώρα, με το σώμα του, τα ταλαιπωρημένα μάτια του, το βογκητό του.
Τώρα, το αν θα κερδίσει τελικά το πολυπόθητο αγαλματίδιο, είναι εντελώς άλλο θέμα.

Η κινηματογραφική εμπειρία με τον τίτλο "The Revenant", γυρισμένη αποκλειστικά με φυσικό φωτισμό, ήρθε για να κόψει την ανάσα.

Βαθμολογία 4/5
Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου