Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σινέ- προτάσες, Ιανουάριος 2016

OLD CLASSIC, Κλασσικές ταινίες από το ’60 & πριν:
Tirez sur le pianiste (1960)

Ένας ξεπεσμένος πιανίστας που συναναστρέφεται με ανθρώπους του υποκόσμου, κουβαλώντας μέσα του το βάρος μιας προσωπικής οικογενειακής τραγωδίας, μπλέκεται σε μια βρώμικη ιστορία με γκάνγκστερς, μετά από μια μοιραία συνάντηση.
Μαύρη κωμωδία με noir στοιχεία, η δεύτερη κατά σειρά ταινία που σκηνοθέτησε και έγραψε ο επαναστατικός Francois Truffaut- το σενάριο αποτελεί διασκευή μυθιστορήματος (του David Goodis). 
Το παράδοξο:Η ταινία δεν έγινε δεχτή με ανοιχτές αγκάλες από το τότε κοινό και κριτικούς καθώς περίμεναν κάτι αντίστοιχο των "400 χτυπημάτων" που προηγήθηκαν.


Σινέ-διασκέδαση για όλους: 
Hugo (2011)


Στο Παρίσι του 1930, ο ορφανός Hugo, που ζει μέσα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, πέφτει πάνω στον εφευρέτη ενός χαλασμένου ρομπότ που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Ο Martin Scorsese διασκευάζει το παιδικό βιβλίο του Brian Selznick "the invention of Hugo Cabret" και μας εκπλήσσει με ένα φιλμ που δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενά του. Αυτό το παραμύθι για μικρούς και μεγάλους αποτελεί έναν ύμνο στη δημιουργία και την ύπαρξη της 7ης Τέχνης. Τα παιδάκια που πρωταγωνιστούν είναι η αγνώριστη πλέον Chloe Grace Moretz και Asa Butterfield.


CINEFIL:
2046 (2004)
O Kar Wai Wong κλείνει με αυτό το αλληγορικό αριστούργημα την άτυπη τριλογία που ξεκίνησε με το ''Οι άγριες μέρες μας" ("Ah fei zing zyun").
Ο δημοσιογράφος Chow Mo Wan γράφει ένα μυθιστόρημα για το μέλλον με τίτλο 2046. Σύμφωνα με αυτό, ένα μυστήριο τρένο φεύγει για το έτος 2046 με τακτά δρομολόγια. Όλοι οι επιβάτες του έχουν τον ίδιο σκοπό: να ανακτήσουν τις χαμένες τους αναμνήσεις. Λέγεται ότι το 2046 τίποτα δεν άλλαξε. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει γιατί κανένας δεν επέστρεψε ποτέ. Εκτός από έναν που πήγε και επέλεξε να φύγει…
Βυθιστείτε στον ρομαντικό κόσμο του "2046" μαζί με την μαγευτικά υπέροχη μουσική του.


SMALL DIAMONDS, αληθινά διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου:
The Edukators/Die fetten Jahre sind vorbei (2004)


Σε σκηνοθεσία Hans Weingartner και πρωταγωνιστή τον αγαπημένο νεαρό Daniel Bruhl.
Με τους τρεις νεαρούς ή αλλιώς τους
"Εκπαιδευτές", που τα βάζουν με το (καπιταλιστικό) κατεστημένο, το φιλμ προειδοποιεί και απειλεί του πλούσιους πως "οι μέρες τις αφθονίας τους είναι μετρημένες" ενώ απευθύνεται σε όλους και σε όλες με σκοπό τον προβληματισμό μας.

Y.Γ. Εvery heart is a revollutionary cell.


Ταινίες χωρίς διθυραμβικές κριτικές αλλά εμείς τις γουστάρουμε:
Labyrinth (1986)
Γράφοντας τις κινηματογραφικές προτάσεις για τον Ιανουάριο του 2016, δεν γίνεται να μην αναφερθεί κάποια από αυτές που πρωταγωνίστησε κάποτε ο David Bowie...
Ο Jim Henson, πολλοί ίσως τον γνωρίζετε και ως δημιουργό του Muppet Show, σκηνοθετεί τον "Λαβύρινθο" με παραγωγό τον George Lucas στον οποίο μάλλον χρωστάει την υποψηφιότητα της ταινίας για Bafta καλύτερων ειδικών εφέ.
Σήμερα, ο φανταστικός "Λαβύρινθος" έχει μια θέση στις λίστες με τις αγαπημένες cult ταινίες, με θαυμαστές που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 15 και δεν χορταίνουν να ακούν τα κομμάτια του Bowie που επίσης πρωταγωνιστούν.
Το κοριτσάκι δίπλα στον Bowie είναι μία από τις πιο αξιόλογες πλέον ηθοποιούς, η Jennifer Connelly.

Καλή προβολή!
Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου