Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Tα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

 

Το κύκνειο άσμα του μεγάλου Στάνλεϊ Κιούμπρικ που δίχασε κοινό και κριτικούς, η ταινία που σηματοδότησε την τελευταία συνεργασία του ζεύγους Κρουζ-Κίντμαν πριν τον χωρισμό τους, είναι η νυχτερινή οδύσσεια ενός ανθρώπου που φαντασιώνεται τον έρωτα, αλλά δεν τον ζει.


- Ήταν η πρώτη ταινία του Κιούμπρικ που ανέβηκε στο νούμερο 1 του box office στην Αμερική.

- Ο Πολ Τόμας Άντερσον πήγε μια μέρα στα γυρίσματα για να προτείνει στον Κρούζ τον ρόλο του Frank στη «Μανόλια» (1999).

- Ο Τζόνι Ντεπ ήταν υποψήφιος για το ρόλο του Δρ. Ουίλιαμ Χάρφορν.

-Το γύρισμα της ερωτικής σκηνής του ζευγαριού Κίντμαν-Κρούζ στον καθρέφτη έγινε σε κλειστό κύκλο συνεργατών.
- To ζεύγος είχε υπογράψει ανοιχτά συμβόλαια, που σημαίνει ότι συμφώνησαν να δουλέψουν μέχρι να τους «απελευθερώσει» ο σκηνοθέτης. Όποτε και αν θα ήταν αυτή η στιγμή.

- Το στάδιο της προ παραγωγής διήρκησε περίπου ένα χρόνο!

- Αν και κάποιοι θεωρούν πως ο Κιούμπρικ δεν είχε ολοκληρώσει την ταινία, αυτός είχε ήδη παρουσιάσει το τελικό μοντάζ στην Warner Bros. τέσσερις μέρες πριν το θάνατό του. Μόνο μερικά μουσικά μέρη δεν είχαν oλοκληρωθεί.

- Ο θάνατος του σκηνοθέτη συγκλόνισε τους φίλους και την οικογένεια του, αλλά και τους συντελεστές της ταινίας, καθώς ήταν εντελώς απρόσμενο. Ο Κιούμπρικ δεν είχε φανερώσει κανένα ίχνος για τυχόν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του φιλμ.

- Όταν ανακοινώθηκε πως πρωταγωνιστές ήταν οι Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν, ο Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο (Full Metal Jacket, 1987), τους έστειλε το εξής μήνυμα-συμβουλή: «Νοικιάστε ένα σπίτι γιατί σίγουρα θα βρίσκεστε στην Αγγλία για αρκετό καιρό».

- Ο κωδικός «Fidelio» (από τη λατινική ρίζα «fidelis» που σημαίνει «πιστός»), είναι ο τίτλος από τη μοναδική όπερα που έγραψε ο Μπετόβεν. Στην όπερα αυτή, το όνομα «Fidelio» ανήκει σε μία γυναίκα που μεταμφιέζεται σε άντρα με σκοπό να σώσει τον αγαπημένο της.
- Ο σκηνοθέτης είχε συνολικά 3 βοηθούς για το γύρισμα, οι οποίοι εμφανίζονται στους τίτλους ως εξής: Boηθός Σκηνοθέτη - Leon Vital, Βοηθός του Στάνλεϊ Κιούμπρικ - Anthony Frewin και Βοηθός του κ. Κιούμπρικ - Emilio D'Alessandro.

- O Kιούμπρικ παρακολουθούσε τα «Showgirls» (1995), «Βασικό Ένστικτο» (1992) και «Ολέθρια Σχέση» (1987) κατά τη διάρκεια του μοντάζ, ώστε οι ερωτικές σκηνές να είναι σαφείς και τολμηρές.

Παρασκευή Γιουβανάκη
*το άρθρο βρίσκεται και στο
http://www.cinemagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου