Κυριακή 1 Μαΐου 2022

"Love, Simon" κριτική ταινίας


Σκηνοθεσία: Greg Berlanti
Hθοποιοί: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Katherine Langford 

Όλ@ αξίζουν μια ιστορία αγάπης. Για τον 17χρονο Σάιμον Σπάιερ, όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα: ακόμα δεν έχει πει στους γονείς ή στους φίλους του πως είναι ομοφυλόφιλος και δεν έχει ιδέα για την πραγματική ταυτότητα του ανώνυμου συμμαθητή του που έχει ερωτευτεί μέσω διαδικτύου. Η προσπάθεια να λύσει αμφότερα τα προβλήματα αποβαίνει αστεία, τρομακτική και του αλλάζει μια για πάντα τη ζωή.

Το «Με Αγάπη, Σάιμον» είναι μια αστεία, ειλικρινής ιστορία ενηλικίωσης για την προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε τον εαυτό μας αλλά και να διαχειριστούμε τον έρωτα, βασισμένη στο διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλίο της Μπέκι Αλμπερτάλι.

Οι σεναριογράφοι Elizabeth Berger και Isaac Aptaker, ενώ δεν ξεφεύγουν από τα γλυκανάλατα κλισέ και τα αφηγηματικά μοτίβα μιας εφηβικής rom-com, "αφουγκράζονται" με προσοχή το πάθος και το ξέφρενο ρυθμό της εφηβικής ηλικίας και αποδίδουν τις καταστάσεις με πετυχημένο χιούμορ -χαρακτηριστικό παράδειγμα η σεκάνς όπου οι πρωταγωνιστές πρέπει να ομολογήσουν  πως είναι...ετεροφυλόφιλοι! Αυτή η έξυπνη χρήση των αφηγηματικών κλισέ του είδους, βοηθά τους θεατές να περπατήσουν σε γνώριμα κινηματογραφικά μονοπάτια και έτσι να μην τους φανεί περίεργος ή ξένος ο queer χαρακτήρας της ταινίας.
Η μη στερεοτυπική αναπαράσταση του ομοφυλόφιλου χαρακτήρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή Nick Robinson, ο οποίος δεν επιτρέπει στον χαρακτήρα του να υποκύψει σε υπερβολικές κινήσεις, ή στις ξεπερασμένες πλέον χολιγουντιανές στερεοτυπικές συμπεριφορές ενός gay χαρακτήρα. Αντιθέτως, καταφέρνει με την ερμηνεία του να αναδημιουργήσει τις πτυχές της αναπάντεχης ανακάλυψης και εξερεύνησης ενός ατόμου που είναι queer. Και όπως τονίζει πολλάκις ο ίδιος, "Είμαι ακριβώς σαν και εσάς και ζω μια άκρως νορμάλ ζωή όπως ακριβώς και εσείς". 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως σε ένα σύγχρονο εφηβικό δημιούργημα του Hollywood ο ομοφυλόφιλος έρωτας και το ομοφυλόφιλο ζευγάρι παρουσιάζονται μη στερεοτυπικά. Αυτό φανερώνει σημαντική πρόοδο.

Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
*το παραπάνω κείμενο βρίσκεται και στο https://parallaximag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου