Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Love, Simon, κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Greg Berlanti
Hθοποιοί: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Katherine Langford 

Όλοι αξίζουν μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Για τον 17χρονο Σάιμον Σπάιερ, όμως, τα πράγματα είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκα: ακόμα δεν έχει πει στους γονείς ή στους φίλους του πως είναι ομοφυλόφιλος και δεν έχει ιδέα για την πραγματική ταυτότητα του ανώνυμου συμμαθητή του που έχει ερωτευτεί μέσω διαδικτύου. Η προσπάθεια να λύσει αμφότερα τα προβλήματα αποβαίνει αστεία, τρομακτική και του αλλάζει μια για πάντα τη ζωή.

Το «Με Αγάπη, Σάιμον» είναι μια αστεία, ειλικρινής ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι τού να βρεις τον εαυτό σου και να ερωτευτείς, βασισμένη στο διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλίο της Μπέκι Αλμπερτάλι.
Οι σεναριογράφοι του φιλμ Elizabeth Berger και Isaac Aptaker, ενώ δεν ξεφεύγουν από τα (γλυκανάλατα) κλισέ και αφηγηματικά μοτίβα μιας εφηβικής rom-com, "αφουγκράζονται" με ειλικρίνεια το πάθος και τον ξέφρενο ρυθμό της εφηβικής ηλικίας και αποδίδουν τις καταστάσεις με πετυχημένο χιούμορ (χαρακτηριστική η σεκάνς όπου οι πρωταγωνιστές πρέπει να ομολογήσουν  πως είναι...ετεροφυλόφιλοι!). Αυτή η έξυπνη χρήση των αφηγηματικών κλισέ του είδους βοηθά τους θεατές να περπατήσουν σε γνώριμα κινηματογραφικά μονοπάτια και έτσι να μην φανεί ξένος στα μάτια τους ο queer χαρακτήρας της ταινίας.
Η αναπαράσταση του ομοφυλόφιλου χαρακτήρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή Nick Robinson, ο οποίος δεν ξεφεύγει και δεν επιτρέπει στον χαρακτήρα του να υποκύψει σε υπερβολικές υποκριτικές κινήσεις, ή στις ως επί το πλείστον, (ξεπερασμένες και ξενέρωτες πλέον) χολιγουντιανές στερεοτυπικές αντιδράσεις/συμπεριφορές ενός κινηματογραφικού γκέι αγοριού. Αντιθέτως, καταφέρνει με την ερμηνεία του να αναδημιουργήσει τις πτυχές της αναπάντεχης ανακάλυψης και εξερεύνησης ενός ατόμου που είναι queer. Και όπως τονίζει πολλάκις ο ίδιος ο Simon, "Είμαι ακριβώς σαν και εσάς και ζω μια άκρως νορμάλ ζωή όπως ακριβώς και εσείς". 
Τέλος, το σενάριο και η σκηνοθεσία μας  παρουσιάζουν  την ερωτική σχέση, με τέτοιο τρόπο ώστε εμείς να παρακολουθούμε έναν όμορφο και αθώο σχολικό έρωτα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως σε ένα σύγχρονο εφηβικό δημιούργημα του Hollywood, ο ομοφυλόφιλος έρωτας και το ομοφυλόφιλο ζευγάρι παρουσιάζονται με μη στερεοτυπικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα με ρομαντικά και ευφάνταστα στοιχεία καθώς φανερώνεται έτσι μια σημαντική πρόοδος.

Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
Βαθμολογία 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου