Κυριακή 22 Μαΐου 2022

All about Eve (1950)- Τα μυστικά μιας από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

                             

Τρεις γυναίκες και τρεις άντρες. Ο χώρος του θεάματος.
Μια ιστορία γεμάτη ίντριγκα. 
Μία ταινία που έμεινε και θα παραμείνει αξέχαστη και αξεπέραστη. 
Γι'αυτο, ας μάθουμε μερικά μυστικά της:

-Η Μπέτι Ντέιβις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα μέσα σε μόλις 16 μέρες.

- H ατάκα «Fasten your seatbelts. It's going to be a bumpy night», ψηφίστηκε στη θέση 9 από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Είχε ακουστεί μάλιστα και στην τρίτη ταινία «Ηarry Potter» από το Συρρικνωμένο Κεφάλι (με έναν επιπρόσθετο αυτοσχεδιασμό).

-Τριαντα τρία χρόνια μετά, η ζωή μιμήθηκε την τέχνη όταν η Αν Μπάξτερ αντικατέστησε την Ντέιβις στη σειρά «Ηοtel» (1983), καθώς η δεύτερη αρρώστησε και δεν μπόρεσε να ξανά επιστρέψει.
-Η ερμηνεία της Μπέτι Ντέιβις ψηφίστηκε ως η 5η καλύτερη όλων των εποχών στο περιοδικό «Premiere».

- Η πρώτη ταινία από τις τρεις που έλαβαν συνολικά 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και της Καλύτερης Ταινίας. Πρόσφατα στην ομάδα αυτή μπήκε και το «La la Land.»

-Η Ντέιβις αποκάλυψε σε συνέντευξή της πως "Γυρίζοντας το «Όλα σχετικά με την Εύα» ήταν μια ευχάριστη εμπειρία...η μόνη «σκύλα» του καστ ήταν η Σελέστ Χολμ."

- Έχει την πρωτιά ως η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες γυναικείων ερμηνειών.

-Πρώτη φορά που δύο γυναίκες ηθοποιοί από ίδια ταινία βρέθηκαν να αναμετριούνται για το Όσκαρ Α' Γυναικείου: Μπέτι Ντέιβις και Αν Μπάξτερ. Τελικά δεν κέρδισε καμιά.
-Χρόνια αργότερα, η Ντέιβις παραδέχτηκε πως η επιλογή της για τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, την έσωσε από την καταστροφή της καριέρας της, καθώς είχε προηγηθεί μια σειρά από ανεπιτυχείς ταινίες. Σε συνέντευξή της το 1993 δήλωσε συγκεκριμένα «Με έσωσε (ο σκηνοθέτης) από τους νεκρούς.»

-Η Σελέστ Χολμ αποκάλυψε: «Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, όταν την συνάντησα (Bette Davis) και την καλημέρισα, μου απάντησε«E ρε γαμώτο με τους καλούς τρόπους!». Δεν της ξαναμίλησα από τότε.».  

- Love Story είχε δημιουργηθεί και πίσω από τις κάμερες, αυτό της Ντέιβις με τον συμπρωταγωνιστή της. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1950, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Το ζευγάρι υιοθέτησε ένα κοριτσάκι που το ονόμασαν...Μάργκο.

-Η Ντέιβις έγραψε στην αυτοβιογραφία της: «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο πρότζεκτ το οποίο από την αρχή ήταν κάτι το απίστευτα θετικό για όλους. Το σενάριο ήταν υπέροχο, ο σκηνοθέτης το ίδιο, και ένα καστ πλαισιωμένο από επαγγελματίες με ρόλους που απόλαυσαν όλοι-ες. Ήταν μια γοητευτική παραγωγή.»

Παρασκευή Γιουβανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου