Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Breakfast at Tiffany's: τα μυστικά μιας μεγάλης ταινίας

 Μια τολμηρή για την εποχή της ρομαντική κομεντί, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε, με την Όντρεϊ Χέπμπορν στο ρόλο που την μεταμόρφωσε σε απόλυτο κινηματογραφικό είδωλο.

Ο ρόλος αρχικά είχε προταθεί στην Σίρλεϊ Μακ Λέιν αλλά τον απέρριψε!

- Ο Χένρι Μαντσίνι έγραψε το κομμάτι «Moon River» ειδικά για την Χέπμπορν. Ο ίδιος λίγο αργότερα δήλωσε πως παρά τις πολλές εκδοχές που ακούστηκαν για το κομμάτι αυτό, μόνο η Χέπμπορν κατάφερε να το κάνει δικό της!


- Κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής, ένας διευθυντής στούντιο αναφερόμενος στο κομμάτι «Moon River» είπε «Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεφορτωθούμε αυτό το ηλίθιο τραγούδι». Η Χέπμπορν τότε σηκώθηκε από την καρέκλα της και φώναξε «Πάνω από το πτώμα μου!». Ευτυχώς, το κομμάτι παρέμεινε στην ταινία.

- Tα Τίφανις για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα,  άνοιξαν τις πόρτες τους Κυριακή, μόνο και μόνο για να πραγματοποιηθεί το γύρισμα της αντίστοιχης σκηνής.

- H Χόλι υποτίθεται πως είναι 19 όταν γνωρίζει τον Πολ. Στην πραγματικότητα η Χέπμπορν ήταν 31 ετών.

- Το σφύριγμα της Χόλυ, όταν καλεί ταξί για τον Πολ, είναι στην πραγματικότητα ντουμπλάζ. Η Χέπμπορν προσπάθησε να μάθει να σφυρίζει χρησιμοποιώντας τα δύο δάχτυλα, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βγάλει ένα δυνατό σφύριγμα.

- Το μικρό μαύρο φόρεμα την πρωταγωνίστριας είναι από τον οίκο «Givenchy» και πλέον θεωρείται ως ένα από τα πιο εικονικά κοστούμια του 20ου αιώνα.

- Εξαιτίας των κανονισμών του Κώδικα Hays (ο κώδικας ηθικής ταινιών στις ΗΠΑ) η ομοφυλοφιλία του Φρεντ απαγορευόταν να αναφερθεί στο φιλμ.
- Κάτι που ίσως περνά απαρατήρητο είναι ότι η Xόλυ φοράει τα ίδια φορέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλάζοντας μόνο τα αξεσουάρ έτσι ώστε να αλλάζει η εμφάνισή της. Το χαρακτηριστικό μαύρο φόρεμα της, εμφανίζεται τουλάχιστον τέσσερις φορές.

- Συνολικά εννέα διαφορετικές γάτες «έπαιξαν» το ρόλο του «Cat».
- Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Breakfast at Tiffany's: The Making of a Classic» (2006), ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς δήλωσε πως δεν είχε φανταστεί εκ των προτέρων τις συνέπειες που δημιουργήθηκαν από την επιλογή του κάστινγκ ενός Ευρωπαίου (Μίκι Ρούνεϊ) για ρόλο Κινέζου. «Μακάρι να μην το έκανα ποτέ...και θα έδινα τα πάντα για να το άλλαζα», δήλωσε.

- Ο Τ. Καπότε δεν ήταν ευχαριστημένος με την επιλογή της Χέπμπορν, καθότι προτιμούσε την Μονρόε, με αποτέλεσμα η πρώτη να συμπεριφέρεται αρκετά αμήχανα όταν ο Καπότε βρισκόταν στα γυρίσματα.

- Αν και δεν φαίνονται στην κάμερα, ήταν χιλιάδες αυτοί που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν το γύρισμα της κλασικής πλέον σκηνής έξω από τα 'Τίφανις'. Αυτό προκάλεσε στην πρωταγωνίστρια πολύ άγχος με αποτέλεσμα να κάνει συνεχώς λάθη, μέχρι που ένα μέλος του συνεργείου παραλίγο να πάθει ηλεκτροπληξία. To γεγονός αυτό την ταρακούνησε και έτσι κατάφερε να συγκεντρωθεί πλήρως και να ολοκληρώσει τη σκηνή.

Παρασκευή Γιουβανάκη
*το άρθρο βρίσκεται και στο
http://www.cinemagazine.gr/

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

All about Eve (1950)- Τα μυστικά μιας από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

                             

Τρεις γυναίκες και τρεις άντρες. Ο χώρος του θεάματος.
Μια ιστορία γεμάτη ίντριγκα. 
Μία ταινία που έμεινε και θα παραμείνει αξέχαστη και αξεπέραστη. 
Γι'αυτο, ας μάθουμε μερικά μυστικά της:

-Η Μπέτι Ντέιβις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα μέσα σε μόλις 16 μέρες.

- H ατάκα «Fasten your seatbelts. It's going to be a bumpy night», ψηφίστηκε στη θέση 9 από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Είχε ακουστεί μάλιστα και στην τρίτη ταινία «Ηarry Potter» από το Συρρικνωμένο Κεφάλι (με έναν επιπρόσθετο αυτοσχεδιασμό).

-Τριαντα τρία χρόνια μετά, η ζωή μιμήθηκε την τέχνη όταν η Αν Μπάξτερ αντικατέστησε την Ντέιβις στη σειρά «Ηοtel» (1983), καθώς η δεύτερη αρρώστησε και δεν μπόρεσε να ξανά επιστρέψει.
-Η ερμηνεία της Μπέτι Ντέιβις ψηφίστηκε ως η 5η καλύτερη όλων των εποχών στο περιοδικό «Premiere».

- Η πρώτη ταινία από τις τρεις που έλαβαν συνολικά 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και της Καλύτερης Ταινίας. Πρόσφατα στην ομάδα αυτή μπήκε και το «La la Land.»

-Η Ντέιβις αποκάλυψε σε συνέντευξή της πως "Γυρίζοντας το «Όλα σχετικά με την Εύα» ήταν μια ευχάριστη εμπειρία...η μόνη «σκύλα» του καστ ήταν η Σελέστ Χολμ."

- Έχει την πρωτιά ως η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες γυναικείων ερμηνειών.

-Πρώτη φορά που δύο γυναίκες ηθοποιοί από ίδια ταινία βρέθηκαν να αναμετριούνται για το Όσκαρ Α' Γυναικείου: Μπέτι Ντέιβις και Αν Μπάξτερ. Τελικά δεν κέρδισε καμιά.
-Χρόνια αργότερα, η Ντέιβις παραδέχτηκε πως η επιλογή της για τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, την έσωσε από την καταστροφή της καριέρας της, καθώς είχε προηγηθεί μια σειρά από ανεπιτυχείς ταινίες. Σε συνέντευξή της το 1993 δήλωσε συγκεκριμένα «Με έσωσε (ο σκηνοθέτης) από τους νεκρούς.»

-Η Σελέστ Χολμ αποκάλυψε: «Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, όταν την συνάντησα (Bette Davis) και την καλημέρισα, μου απάντησε«E ρε γαμώτο με τους καλούς τρόπους!». Δεν της ξαναμίλησα από τότε.».  

- Love Story είχε δημιουργηθεί και πίσω από τις κάμερες, αυτό της Ντέιβις με τον συμπρωταγωνιστή της. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1950, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Το ζευγάρι υιοθέτησε ένα κοριτσάκι που το ονόμασαν...Μάργκο.

-Η Ντέιβις έγραψε στην αυτοβιογραφία της: «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο πρότζεκτ το οποίο από την αρχή ήταν κάτι το απίστευτα θετικό για όλους. Το σενάριο ήταν υπέροχο, ο σκηνοθέτης το ίδιο, και ένα καστ πλαισιωμένο από επαγγελματίες με ρόλους που απόλαυσαν όλοι-ες. Ήταν μια γοητευτική παραγωγή.»

Παρασκευή Γιουβανάκη

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Tα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

 

Το κύκνειο άσμα του μεγάλου Στάνλεϊ Κιούμπρικ που δίχασε κοινό και κριτικούς, η ταινία που σηματοδότησε την τελευταία συνεργασία του ζεύγους Κρουζ-Κίντμαν πριν τον χωρισμό τους, είναι η νυχτερινή οδύσσεια ενός ανθρώπου που φαντασιώνεται τον έρωτα, αλλά δεν τον ζει.


- Ήταν η πρώτη ταινία του Κιούμπρικ που ανέβηκε στο νούμερο 1 του box office στην Αμερική.

- Ο Πολ Τόμας Άντερσον πήγε μια μέρα στα γυρίσματα για να προτείνει στον Κρούζ τον ρόλο του Frank στη «Μανόλια» (1999).

- Ο Τζόνι Ντεπ ήταν υποψήφιος για το ρόλο του Δρ. Ουίλιαμ Χάρφορν.

-Το γύρισμα της ερωτικής σκηνής του ζευγαριού Κίντμαν-Κρούζ στον καθρέφτη έγινε σε κλειστό κύκλο συνεργατών.
- To ζεύγος είχε υπογράψει ανοιχτά συμβόλαια, που σημαίνει ότι συμφώνησαν να δουλέψουν μέχρι να τους «απελευθερώσει» ο σκηνοθέτης. Όποτε και αν θα ήταν αυτή η στιγμή.

- Το στάδιο της προ παραγωγής διήρκησε περίπου ένα χρόνο!

- Αν και κάποιοι θεωρούν πως ο Κιούμπρικ δεν είχε ολοκληρώσει την ταινία, αυτός είχε ήδη παρουσιάσει το τελικό μοντάζ στην Warner Bros. τέσσερις μέρες πριν το θάνατό του. Μόνο μερικά μουσικά μέρη δεν είχαν oλοκληρωθεί.

- Ο θάνατος του σκηνοθέτη συγκλόνισε τους φίλους και την οικογένεια του, αλλά και τους συντελεστές της ταινίας, καθώς ήταν εντελώς απρόσμενο. Ο Κιούμπρικ δεν είχε φανερώσει κανένα ίχνος για τυχόν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του φιλμ.

- Όταν ανακοινώθηκε πως πρωταγωνιστές ήταν οι Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν, ο Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο (Full Metal Jacket, 1987), τους έστειλε το εξής μήνυμα-συμβουλή: «Νοικιάστε ένα σπίτι γιατί σίγουρα θα βρίσκεστε στην Αγγλία για αρκετό καιρό».

- Ο κωδικός «Fidelio» (από τη λατινική ρίζα «fidelis» που σημαίνει «πιστός»), είναι ο τίτλος από τη μοναδική όπερα που έγραψε ο Μπετόβεν. Στην όπερα αυτή, το όνομα «Fidelio» ανήκει σε μία γυναίκα που μεταμφιέζεται σε άντρα με σκοπό να σώσει τον αγαπημένο της.
- Ο σκηνοθέτης είχε συνολικά 3 βοηθούς για το γύρισμα, οι οποίοι εμφανίζονται στους τίτλους ως εξής: Boηθός Σκηνοθέτη - Leon Vital, Βοηθός του Στάνλεϊ Κιούμπρικ - Anthony Frewin και Βοηθός του κ. Κιούμπρικ - Emilio D'Alessandro.

- O Kιούμπρικ παρακολουθούσε τα «Showgirls» (1995), «Βασικό Ένστικτο» (1992) και «Ολέθρια Σχέση» (1987) κατά τη διάρκεια του μοντάζ, ώστε οι ερωτικές σκηνές να είναι σαφείς και τολμηρές.

Παρασκευή Γιουβανάκη
*το άρθρο βρίσκεται και στο
http://www.cinemagazine.gr/

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

O «Νονός» μας αποκαλύπτει τα μυστικά του.

 Ένας κινηματογραφικός κολοσσός, ο «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, μας αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά των γυρισμάτων του.


- Η πρώτη σκηνή με την οποία ξεκίνησαν τα γυρίσματα, ήταν αυτή που ο Μάικλ και η Κέι πηγαίνουν για Χριστουγεννιάτικα ψώνια.

- Ο Μάρλον Μπράντο ήθελε να υποδυθεί τον Ντον Κορλεόνε «σαν να είναι ένα μπουλντόγκ». Για αυτό έβαλε βαμβάκι στα μάγουλα όταν εμφανίστηκε στην οντισιόν, ενώ για τα γυρίσματα φορούσε ψεύτικο στόμα που είχε κατασκευάσει ένας οδοντίατρος το οποίο σήμερα βρίσκεται σαν έκθεμα στο Αμερικάνικο Μουσείο Κινούμενης Εικόνας στη Νέα Υόρκη.
- Σε όποια σκηνή εμφανίζονται πορτοκάλια, προμηνύεται ο θάνατος.

- Ο Μπράντο δεν είχε αποστηθίσει καμία ατάκα από αυτές του ρόλου του και κατά τη διάρκεια των περισσότερων γυρισμάτων τις διάβαζε από κάρτες.

- Τα γυρίσματα διήρκησαν 62 ημέρες όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης.

- H γάτα που κρατάει ο Μπράντο στην αρχική σκηνή ήταν μία αδέσποτη που βρήκε τυχαία στο οικόπεδο της Paramount και δεν ήταν μέρος του αρχικού σεναρίου.

- Ο Αλ Πατσίνο άσκησε βέτο για την τότε απονομή των Όσκαρ, εκνευρισμένος γιατί επιλέχθηκε σαν υποψήφιος για Β' Ανδρικό ρόλο και όχι για Α' Ανδρικό όπως ο Μπράντο. Ο Πατσίνο υποστήριζε πως ο ρόλος του είχε περισσότερη κινηματογραφική διάρκεια από του Μάρλον που τελικά κέρδισε το βραβείο.

- Μέρος της οικογένειας του Πατσίνο είχε μεταναστεύσει στην Αμερική από το Κορλεόνε της Σικελίας όπως ακριβώς συνέβη και με την οικογένεια του Βίτο Κορλεόνε.

- O Λένι Μοντάνα ήταν τόσο νευρικός που θα συνεργαζόταν με τον Μπράντο που στην πρώτη λήψη της σκηνής τους, μπέρδεψε τις ατάκες του. Αυτή η αμηχανία άρεσε στον σκηνοθέτη και αποφάσισε να την κρατήσει στην τελική εκδοχή του φιλμ.

- Το σίκουελ του «Νονού» είχε ήδη προγραμματιστεί πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας (1972).

- Ο τρίχρονος τότε ηθοποιός,  Άντονι Γούναρης, ανταποκρινόταν καλύτερα στον ρόλο μόνο όταν άκουγε το πραγματικό του όνομα. Για αυτόν ο γιος του Μαικλ ονομάζεται «Άντονι» στο φιλμ.

- Υπήρχε μεγάλη ρήξη ανάμεσα σε Κόπολα και Paramount. H εταιρία παραγωγής ήθελε να αντικαταστήσει το σκηνοθέτη καθώς  θεωρούσε πως έκανε αρκετά έξοδα, πως έδωσε ρόλους σε λάθος ηθοποιούς, ενώ γενικά επικρατούσε η εντύπωση πως ήταν ανίκανος να ακολουθήσει το πρόγραμμα γυρισμάτων. Τελικά ο Κόπολα ολοκλήρωσε την ταινία πριν από  την καθορισμένη ημερομηνία και με λιγότερα χρήματα από αυτά του αρχικού budget.

- Ο Όρσον Γουέλς πίεσε αρκετά για να υποδυθεί τον Βίτο Κορλεόνε, ενώ ακόμη προσφέρθηκε να χάσει κιλά ώστε να πάρει τον ρόλο. Όντας φαν του Γουελς, ο Κόπολα έπρεπε να τον απορρίψει καθώς ήδη είχε στο μυαλό του τον Μπράντο πιστεύοντας ότι ο Γουέλς δεν θα ταίριαζε για το ρόλο.



Παρασκευή Γιουβανάκη
*το κείμενο βρίσκεται και στο  http://www.cinemagazine.gr/

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

"Love, Simon" κριτική ταινίας


Σκηνοθεσία: Greg Berlanti
Hθοποιοί: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Katherine Langford 

Όλ@ αξίζουν μια ιστορία αγάπης. Για τον 17χρονο Σάιμον Σπάιερ, όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα: ακόμα δεν έχει πει στους γονείς ή στους φίλους του πως είναι ομοφυλόφιλος και δεν έχει ιδέα για την πραγματική ταυτότητα του ανώνυμου συμμαθητή του που έχει ερωτευτεί μέσω διαδικτύου. Η προσπάθεια να λύσει αμφότερα τα προβλήματα αποβαίνει αστεία, τρομακτική και του αλλάζει μια για πάντα τη ζωή.

Το «Με Αγάπη, Σάιμον» είναι μια αστεία, ειλικρινής ιστορία ενηλικίωσης για την προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε τον εαυτό μας αλλά και να διαχειριστούμε τον έρωτα, βασισμένη στο διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλίο της Μπέκι Αλμπερτάλι.

Οι σεναριογράφοι Elizabeth Berger και Isaac Aptaker, ενώ δεν ξεφεύγουν από τα γλυκανάλατα κλισέ και τα αφηγηματικά μοτίβα μιας εφηβικής rom-com, "αφουγκράζονται" με προσοχή το πάθος και το ξέφρενο ρυθμό της εφηβικής ηλικίας και αποδίδουν τις καταστάσεις με πετυχημένο χιούμορ -χαρακτηριστικό παράδειγμα η σεκάνς όπου οι πρωταγωνιστές πρέπει να ομολογήσουν  πως είναι...ετεροφυλόφιλοι! Αυτή η έξυπνη χρήση των αφηγηματικών κλισέ του είδους, βοηθά τους θεατές να περπατήσουν σε γνώριμα κινηματογραφικά μονοπάτια και έτσι να μην τους φανεί περίεργος ή ξένος ο queer χαρακτήρας της ταινίας.
Η μη στερεοτυπική αναπαράσταση του ομοφυλόφιλου χαρακτήρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή Nick Robinson, ο οποίος δεν επιτρέπει στον χαρακτήρα του να υποκύψει σε υπερβολικές κινήσεις, ή στις ξεπερασμένες πλέον χολιγουντιανές στερεοτυπικές συμπεριφορές ενός gay χαρακτήρα. Αντιθέτως, καταφέρνει με την ερμηνεία του να αναδημιουργήσει τις πτυχές της αναπάντεχης ανακάλυψης και εξερεύνησης ενός ατόμου που είναι queer. Και όπως τονίζει πολλάκις ο ίδιος, "Είμαι ακριβώς σαν και εσάς και ζω μια άκρως νορμάλ ζωή όπως ακριβώς και εσείς". 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως σε ένα σύγχρονο εφηβικό δημιούργημα του Hollywood ο ομοφυλόφιλος έρωτας και το ομοφυλόφιλο ζευγάρι παρουσιάζονται μη στερεοτυπικά. Αυτό φανερώνει σημαντική πρόοδο.

Καλή προβολή!

Παρασκευή Γιουβανάκη
*το παραπάνω κείμενο βρίσκεται και στο https://parallaximag.gr/